Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Állattenyésztési ismeretek gazdálkodóknak

Állattenyésztési ismeretek gazdálkodóknak

Szerző: Dr. Bedő Sándor, Dr. Vajdai Imre

Leírás: A könyv összefoglalja az egyes állatfajok tenyésztésével kapcsolatos ismereteket, mindazt, ami lehetővé teszi a korszerű és gazdaságos termék-előállítást.

Terjedelem: 237 oldal

ISBN: 9633563585

Méret: A5

Súly: 365 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 2 500 Ft
Kedvezményes ár: 2 000 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: Báránynevelés és -hizlalás A bárány születésekor 2,5—4,0 kg élőtömegű. A kosbárányok mintegy 0,5 kg- mai nehezebbek, mint a jerkék. Az ikerbárányok 0,8—1,0 kg-mai könnyebbek, ... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalom Bevezetés 1. Szarvasmarha-tenyésztés (TŐZSÉR JÁNOS, BEDŐ SÁNDOR, KOVÁCS ALFRÉD). A szarvasmarha-tenyésztés néhány általános jellemzője A szarvasmarha elnevezése kor és ... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

Tartalom

Bevezetés


1. Szarvasmarha-tenyésztés (TŐZSÉR JÁNOS, BEDŐ SÁNDOR, KOVÁCS ALFRÉD).

A szarvasmarha-tenyésztés néhány általános jellemzője
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai
Szarvasmarhafajták
Tenyésztésszervezés
A tenyészcél meghatározása
A fajta, ill. a genotípus kiválasztása
A tenyésztési eljárás megválasztása
A teljesítményvizsgálat és a tenyészkiválasztás
A termelés-ellenőrzés
Az ellés és az újszülött borjú nevelése
Az ellés előkészítése és az ellés
Az újszülött borjú ápolása
A borjú táplálása a föcstejes időszakban
A borjak föcstejfogyasztása a Szoptatás gyakoriságától függően
A borjú elhelyezése az ellés után
A borjú elhelyezése a tejtáplálás idején
A borjú táplálása tejjel és tejpótló tápszerekkel
Tejfélék és tejpótló készítmények
A tejpótló borjútápszerek alapanyagai és összetevői
A tej és a tejpótló tápszerek előkészítése az etetésre
Tejitatási előirányzatok
A borjak etetése szilárd takarmányokkal
A választott borjak takarmányozása és tartása
A tejelő tehén takarmányozása
Zöldtakarmányok
Silózott takarmányok, szilázsok
Szénafélék
Takarmányozási módszerek tejelő tehenek részére
Tartástechnológia
A tartástechnológia fogalma
Általános javaslatok különböző szarvasmarha-tartási technológiák
alkalmazásához
Általános irányelvek
Épületek és berendezések 
Tartástechnológia-üzemeltetés
A környezetterhelés megítélése
A borjak elhelyezése
A növendék üszők elhelyezése
A növendék bikák elhelyezése
A tehenek elhelyezése, gondozása
Javaslatok


2. Tejgazdaság (BEDŐ SÁNDOR)

A tej fogalma és összetétele
A tejképződés
A fejhetőség
A tejmennyiség
A tej összetétele
A tej kezelése
A tejkezelés műveletei


3. Sertéstenyésztés (WITTMANN MIHÁLY)

A sertés kor- és ivar szerinti elnevezése, fogalommeghatározások
A hazai sertésfajták és hibridek termelőképessége 1998-ban
A sertések gyakorlati takarmányozása
A tenyészkocák takarmányozása
Az üres kocák takarmányozása
A vemhes kocák takarmányozása
A szoptató kocák takarmányozása
A malacok elválasztása
A tenyészkanok tartása
A kocák tartása
Az üres kocák tartása
A vemhes kocák tartása
A szoptató kocák tartása
A malacok utónevelése
A malacok elhelyezése az utónevelés folyamán
A hízósertések tartása
A sertés férőhelyigénye
Rácspadozatok
A hízósertések takarmányozása ... ..
Sertések vágáskori minősítése
Vágott állapotban minősített sertés
A hazai sertéstenyésztés szervezete
Elismert sertéstenyésztési szervezetek
Mesterséges termékenyítő állomások


4. Juhtenyésztés (BEDŐ SÁNDOR, PÓTI PÉTER)

A juhok kor- és ivar szerinti elnevezése
A hazai szempontból jelentősebb juhfajták, és értékmérő tulajdonságaik ...
A tenyésztés
A tenyészcél meghatározása
Adatgyűjtés, törzskönyvezés
Tenyészértékbecslés
Tenyésztési eljárások
Báránynevelés és -hizlalás
A bárányhizlalás módszerei
Tejesbárány-hizlalás
Intenzív pecsenyebárány-hizlalás
Félintenzív pecsenyebárány-hizlalás
A bárányhizlalás technológiája
Az anyajuhok és a kosok takarmányozása és táplálóanyag-szükséglete ....
Tejtermelés
A juhtej összetétele, kémiai és biológiai tulajdonságai
A juhok tartástechnológiája
A telephely kijelölésének szempontjai
A juhtartó épületekkel szembeni igények
A juhtartó épületek és telepek berendezései
Csülökápolás
A farkalás
Legeltketés
A juhok gyepigénye
A juhlegeltetés irányelvei
A fűtermés megoszlása
A juhlegelők állateltartó képessége
A legeltetés szervezése, kivitelezése
A legeltetés technológiája
A juhlegeltetés szabályai
Anyajuhhasználat és állományrotáció


5. Kecsketenyésztés (BEDŐ SÁNDOR, BUZÁS ATTILA, PÓTI PÉTER)

A kecsketenyésztés jelentősége
A kecske eredete és domesztikációja
Küllemi bírálat
Kecskefajták
Magyar parlagi kecske
Saanen (Szánen, vagy szánentáli) kecske
Bajor barna kecske (német nemesített, vagy őzbarna fajta)
Toggenburgi kecske
Anglo-núbiai kecske
Alpesi kecske
A tenyésztés módszerei
Tenyésztésszervezés
Takarmányozás
A kecske emésztési sajátosságai
A kecske táplálóanyag-szükséglete
Takarmányozási technológia
Legeltetés
Száraz takarmányozás
Mesterséges gidanevelés
Tartástechnológia
Tejtermelés
A fejés technológiája
Kézi fejés
Gépi fejés
Egészségügyi tennivalók
A környezet és az állat kölcsönhatása
Egészségügyi és egyéb tennivalók
A kecsketej feldolgozása
Joghurt
Kaukázusi kefir
Túró
Sajtkészítés


6. Lótenyésztés (SZABÓ JÓZSEF, MÉSZÁROS GYULA)

A ló származása, őse, háziasítása, rokonfajai
A ló kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezése
A lófajták csoportosítása, fontosabb fajták és típusok
Melegvérű lófajták
Magyar lófajták
Hidegvérű lófajták
A sodrott ló
Pónifajták
A ló mozgásának törvényszerűségei .
Az egyensúly és a mozgás
A ló külleme és mozgása
Pata, patkolás, patkótípusok
Lószínek, színcsoportok
A fej és a láb színjegyei
A ló vételárát módosító főbb tényezők
A ló életkora
A végtagon látható elváltozások
Aló elhelyezése, tartása
A ló takarmányozása
Táplálkozási, emésztési sajátosságok
A ló használata


7. A gazdasági állatok szaporodásáról (LÁTITS GYÖRGY)

A gazdasági állatok kora tenyésztésbe vételkor
A tenyészállat-nevelés szaporodásbiológiai szempontjai
Az ivari ciklus, ivarzás
Az ivarzás
Az ivarzás tüneteinek részletesebb ismertetése
A szarvasmarha ivarzása
A sertés ivarzása
A juh és a kecske ivarzása
Az anyajuhok és a kecskék ivarzásának hormonális szabályozása
A ló ivarzása
Termékenyítési módok
A szarvasmarha termékenyítése
A sertés termékenyítése
A juh és a kecske termékenyítése
A ló termékenyítése
A vemhesség
A szarvasmarha méhen belüli fejlődésének kritikus időszakai
A sertésmagzatok méhen belüli fejlődése
Az anyajuhok vemhességvizsgálata
A vetélés
A fertőző szaporodási betegségek
A kanca vemhességének megállapítása
Az ellés
A szarvasmarha ellése
A sertéskoca fialása
Az anyajuhok és a kecskék ellése .
A kanca ellése
Az ellést követő teendők
A szarvasmarha ellátása ellés után
A sertés fialást követő ellátása
Az anyajuh és a kecske ellés utáni kezelése
A kanca ellátása ellés után
Az involúció
Milyen tényezők befolyásolhatják az involúciót
és az újratermékenyftést?

Irodalom

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

A mesterlovász könyve

A mesterlovász könyve

A Mestergazda sorozat köteteként a lovászat témakörét tárgyalja a könyv, mely ismeretek nélkülözhetetlenek a mesterlovász vizsga megszerzéséhez. A szerző külön fejezetekben részletesen ismerteti a lovasetika és viselkedéskultúra, a lóhasználat, a takarmányozás és a lótenyésztés kérdéseit.

Eredeti ár: 2 900 Ft
Kedvezményes ár: 2 320 Ft

A mesterlovász könyve- új, átdolgozott kiadás

A mesterlovász könyve- új, átdolgozott kiadás

A mesterlovász könyv azoknak íródott, akik a lótenyésztés, -tartás és lóhasználat területén a szakmai alapismereteket megszerezték, és gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkeznek. Azonban e könyv segítségére lehet a kezdő lovas embereknek is, hogy lássák gyarapodó ismereteik gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit.

Eredeti ár: 4 000 Ft
Kedvezményes ár: 3 200 Ft

A sertéshústermelés gazdasági kérdései

A sertéshústermelés gazdasági kérdései

A sertéshús évezredek óta kiemelt szerepet játszik az emberiség élelmezésében. Termelése és fogyasztása összefügg a mezőgazdaság termelési kultúrájának fejlődésével. A történelem során megfigyelhető, hogy a mezőgazdaságí termelés színvonalának emelkedésével növekedett a sertéshús fogyasztása is. A sertéstenyésztésre legközvetlenebbül a gabonatermesztés fejlődése és mindenkori termelési szinvonala hat. A gabonafélék a sertéstenyésztés legfontosabb nyersanyag-bázisát képezik, így a megtermelt és feletetésre kerülő gabona nagy része a sertéságazaton keresztül realizálódik.

Eredeti ár: 1 000 Ft
Kedvezményes ár: 800 Ft

A könyv témájához kapcsolódó Agrárium-profit cikkek:

Kamarai biztos irányítja az agrárkamarákat

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter agrárkamarai biztosnak nevezte ki Dr. Zöld Sándor mérnök-közgazdászt, akinek a többi között feladta lesz az agrárkamarai törvény előkészítése, a társadalmi vita lefolytatása, továbbá a kamarai alapszabály tervezetének összeállítása és a vagyonjogi jogutódlás tisztaságának biztosítása. 

A kormány elfogadta a 2011. évi költségvetést

A 2011 évi. agrár-, vidékfejlesztési és környezetvédelmi költségvetés megalapozza a következő 10 évet. 

Nemzeti szólamok helyett likviditást javító intézkedéseket

„Az elmondottakból világosan látszik, hogy a Miniszter Úr nem ismeri a tárca költségvetését, hisz ahányszor megszólal, annyiféle számot mond” – reagált Fazekas Sándor interjújára Gőgös Zoltán, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke, MSZP-s országgyűlési képviselő. 

Megszorítás helyett növekedés 2011-ben

A megszorítás helyett a növekedés politikája lesz érzékelhető a 2011. évi agrárköltségvetésben, a VM a nemzeti érdekekért kiálló, a helyi közösségeket képviselő programot kíván megvalósítani – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. 2011-ben összesen 593 milliárd forint támogatás jut majd a gazdálkodóknak. 

800 millió forint jövőre iskolatej programra

Novemberben a nyerstej hazai országos termelői átlagára 79,89 Ft/kg volt. A feldolgozók nyerstej felvásárlása 11%-kal volt kevesebb a hónapban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A nyerstej kiviteli ára 88,54 Ft/kg volt, és 11%-kal volt magasabb a belpiaci árnál. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 7%-kal csökkent, a feldolgozóké 45%-kal nőtt novemberben az előző évihez képest. 

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu