Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Gazdasági állatok viselkedése - A baromfi viselkedése

Gazdasági állatok viselkedése - A baromfi viselkedése

Szerző: Dr. Gere Tibor

Leírás: A nagy hozamokra irányuló törekvés következtében az ember gyakran természetellenes környezeti feltételek közé kényszeríti a baromfit. Az ún. iparszerű tartás viszonyai között, szabályozott környezetben, nagy állománykoncentráció mellett, programozott termelési feltételek között maximális gépesítéssel folyik a magas színvonalú termék-előállítás. Az ilyen természetellenes tartási feltételek gyakran próbára teszik az állatok alkalmazkodó (adaptációs) képességét. Ezért vált napjaink egyik központi feladatává az a törekvés, hogy olyan állatjóléti tartásformákat alakítsunk ki, amelyek kielégítik az állatok biológiai igényét és megfelelnek a különböző baromfifajok, típusok és korcsoportok ökológiai szükségletének. Ehhez nyújt segítséget a kötet, amely a négy legfontosabb gazdasági baromfifajunk – tyúk, kacsa, liba, pulyka – életvitelét, szokásait, magatartásformáit, legfontosabb életjelenségeit és viselkedési repertoárját mutatja be.

Terjedelem: 206 oldal

ISBN: 9789639553439

Méret: B5

Súly: 350 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 4 400 Ft
Kedvezményes ár: 3 520 Ft
Megtakarítás: 20 %

Olvasson bele: A BAROMFIFAJOK VISELKEDÉSI SAJÁTOSSÁGAI A gazdasági célokból tenyésztett különböző baromfifajok a tyúk, a galamb, a lúd és a kacsa vad változatai szociális közösségben élnek kül... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: ELŐSZÓ 1. A TYÚK A tyúk eredete és háziasítása A baromfifajok rendszertani besorolása A baromfifajok biológiai sajátosságai A baromfi csontvázrendszere Az izomrendszer A kü... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

ELŐSZÓ

1. A TYÚK 
 A tyúk eredete és háziasítása
 A baromfifajok rendszertani besorolása
 A baromfifajok biológiai sajátosságai
   A baromfi csontvázrendszere
   Az izomrendszer
   A kültakaró és függelékei
   A madarak emésztőszervrendszere és emésztése
     A baromfi emésztése
   A légzőszervek
   A kiválasztás szerve
   A szaporodás szervei
     A női nemi szervek
     A tüszőérés
     A tojás képződése
     A kotlás
   A belső elválasztású mirigyek és működésük
   Az érzékszervek és teljesítőképességük
     A látás
     A hallás
     Az ízérzékelés
     A tapintás 
     A szagérzékelés
     A hőérzékelés
 A táplálkozási viselkedés
   A látási és tapintási ingerek kölcsönhatása
   Az íz- és a tapintási ingerek kölcsönhatása
   A takarmányválogatás és -felvételt befolyásoló tényezők
     Az állat veleszületett (öröklött) viselkedésmódja (öröklött kiváltó mechanizmus)
     Az éhség és az étvágy
     A takarmányok kedveltségének változása
   A baromfiak emlékező képessége
   A tyúkok takarmányfogyasztásának gyakorlati aspektusai
   A vízivás
 A társas viselkedés
   A csirkeembrió viselkedése
   A csibék viselkedése a kikelés után
   A partneri kapcsolat
   A növendékkori viselkedés
   A viaskodási mód
   A kifejlett kakasok viselkedése
   A szexuális viselkedés
   A kappanok viselkedése
   A tyúkok viselkedése
   A harcmodor
   Az ivari viselkedés
     A tojásrakás
     A kotlás
     A tyúkok viselkedése a kifutóban
     A nagyüzemi tartáshoz való alkalmazkodás
     A tojófészekhez való kötődés
   A technológiai tényezők hatása a tyúk viselkedésére
     Férőhelyszükséglet
     A tartási rendszerek hatása a tyúkfélék viselkedésére
 A tyúk egyéb viselkedési formái
   A kommunikáció
   A vedlés
 Rendellenes viselkedési formák
   Kannibalizmus

2. A PULYKA 
 A pulyka eredete
 A pulyka háziasítása
 A pulyka rendszertani besorolása
 A pulykapipék viselkedése
   A pulyka környezeti igénye
   A táplálkozási viselkedés
   Társas kapcsolatok
   A küzdelem formái
 A kifejlett pulykák viselkedése
   A szexuális viselkedés
   A párzások gyakorisága
   A kotlás
   A vedlés
   A pulykák mesterséges termékenyítése
   A környezet és a viselkedés
 A pulykák káros szokásai
   Alomevés
   A kannibalizmus

3. A KACSA 
 A házi kacsa eredete, domesztikációja 
 A faj rendszertani besorolása és rokonfajai
 A házi kacsa biológiai tulajdonságai
   A házi kacsa küllemi és anatómiai sajátosságai
 A kiskacsák viselkedése
 A kacsák környezeti igénye
 A kacsák táplálkozási viselkedése
 A kacsa szexuális viselkedése
 A tartástechnológia és a viselkedés

4. A LÚD 
 A házi lúd eredete és domesztikációja
 A nyári lúd (Anser anser) sajátosságai
 A lúd rendszertani besorolása
 A szaporodással kapcsolatos viselkedés
 A fény szerepe a reprodukciós folyamatban
 A lúd társas viselkedése
 A lúd táplálkozási sajátosságai
 A ludak töméses (májra történő) hizlalása
 A kommunikáció
 A ludak aberratív viselkedése 

5. A GAZDASÁGI MADÁRFAJOK EGYÉB VISELKEDÉSI FORMÁI
 Tájékozódás
 Mozgás
 Testápolás

FORRÁSMUNKÁK

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Versenyképes brojlerhizlalás

Versenyképes brojlerhizlalás

A magyar élelmiszer-gazdaság beleértve a baromfiszektort is részese az európai globalizáció folyamatainak. A koncentráció és a nagy európai baromfis cégek terjeszkedése a jövőben is folytatódni fog, a kihívásokhoz pedig alkalmazkodnunk kell. Ehhez nem elég csak ismerni a globális trendeket, megfelelő stratégiával is kell rendelkeznünk, ha Magyarországon a baromfihús-termelés versenyképességét "rendbe akarjuk rakni". A brojlerhizlalás versenyképességének fenntarthatósága megköveteli a teljesítmények (fajlagos mutatók) állandó javítását. A brojlerfajták genetikai képessége és ez által teljesítménye évről évre javul. Ennek kiszolgálására egyre magasabb tudásszint, egyre finomabb technológiai szabályzás és menedzsment-támogatás szükséges. A sikeres brojlerhizlalás egyre inkább csapatmunka, amely nem nélkülözheti egy működőképes vertikális integráció támogatását sem. Ez a könyv ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy megmutassa, mely területeken, milyen eszközökkel lehet és kell feltárni a tartalékokat, javítani a hozamokat. Fontos célja, hogy rámutasson a korszerű tudás alkalmazása esetén a várható eredményekre, a kapcsolódó közgazdasági összefüggésekre, az ok-okozati összefüggések feltárására és azok megértésének fontosságára.

Eredeti ár: 13 830 Ft
Kedvezményes ár: 11 064 Ft

Versenyképes tojástermelés

Versenyképes tojástermelés

A tojás kezdetektől fogva az egyik olyan alapvető táplálékforrásunk, ami természetes formájában elérhető és hasznosítható. A XX. századra a baromfihús- és tojástermelés a világ élelmiszer-termelésének meghatározó ágazata lett, és ma már az emberiség állati eredetű fehérjefogyasztásának legnagyobb hányadát adja. Könyvünk elsősorban azoknak szól, akik az üzemmérettől és a vállalkozási formától függetlenül, de programozott termelési viszonyok között akarnak étkezési tojástermelést folytatni, és ehhez a munkához gazdálkodási, valamint baromfitartási szakismeretekre, technológiai ajánlásokra, összehasonlító modellszámításokra, ötletekre vagy tanácsra van szükségük. Őszintén reméljük, hogy a most kézben tartott, gyakorlatias szakkönyv felépítésével, ismeretanyagával és kézikönyv jellegével sokat tud majd segíteni és szívesen forgatott munka lesz minden tojástermelő számára.

Eredeti ár: 13 830 Ft
Kedvezményes ár: 11 064 Ft

A könyv témájához kapcsolódó Agrárium-profit cikkek:

Kezd telítődni a hazai tojáspiac

A vágócsirke 2010. 1–48. heti felvásárolt mennyisége 10%-kal nőtt, ugyanakkor élősúlyos termelői ára 2%-kal csökkent az előző évihez képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 17%-kal bővült december elejéig. Az étkezési tojás I–XI. havi értékesített mennyisége 6%-kal haladta meg az előző évit, csomagolóhelyi értékesítési ára ugyanakkor 4%-kal maradt el attól. A fokozatosan kialakuló túlkínálat következtében az ősz eleje óta mind a nagybani-, mind a fogyasztói piacokon stagnál a tojás ára. 

Változott a baromfikeltetők engedélyezése

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy rendeletmódosítással változtatott a baromfikeltető állomások engedélyezési és működési szabályozásán – közölte a Baromfi Terméktanács (BTT). A korrekció azt a célt szolgálja, hogy az előírások igazodjanak a tenyésztési hatóságként eljáró Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szervezeti átalakulásához. 

Magasabb lehet a kereslet 2011-ben, mint a termelés

Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 9%-kal nőtt 2010-ben, ára pedig egész évben növekvő tendenciát mutatott, ami folyamatos keresletre utal, lehetővé téve a termelőknek, hogy a költségek növekedését az átvételi árakban is elismertessék. A csirkehúsok belföldi értékesített mennyisége ugyan 14%-kal bővült 2010-ben, azonban a feldolgozói értékesítési árak 5–7% közötti mértékben maradtak el az egy évvel korábbitól. 

Van elég takarmány Magyarországon

Magyarországon elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre a takarmányozási igények kielégítésére. Ugyanez a helyzet Európában is. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a takarmányárak – világpiaci, európai és hazai szinten is - a korábbiakhoz és a kívánatoshoz képest magasak.  

Február végéig igényelhető az őshonos állatok támogatása

Már feladhatók a postára azok a kifizetési kérelmek, melyek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésének támogatására vonatkoznak. Az érintetteknek erre február 28-ig van lehetőségük. 

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu