Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

A baromfitartás gyakorlata

A baromfitartás gyakorlata

Szerző: Dr. Böő István

Leírás: A könyv a hagyományos termelés és az intenzív termék-előállítás gyakorlati kérdéseit egyaránt tárgyalja. A témakörök kialakításánál a gyakorló állatorvos szerző az évtizedes írásos és televíziós ismeretterjesztői munkája során kapott kérdéseket is figyelembe vette.

Terjedelem: 203 oldal

ISBN: 9789633562673

Méret: A5

Súly: 245 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 2 200 Ft
Kedvezményes ár: 1 760 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: Betelepítés, előnevelés Bármilyen legyen is később a liba hasznosítása, négyhetes koráig a nevelési tartási, takarmányozási, gondozási, egészségvédelmi követelményei azonosak. A... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalom Előszó Bevezetés Múlt, jelen, jövő Miért éppen baromfi? A minőség, mint legfontosabb piaci követelmény Mit jelent a minőség tervezése a termelés szemponjából? Mit... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

Tartalom


Előszó 

Bevezetés
 Múlt, jelen, jövő
 Miért éppen baromfi?
 A minőség, mint legfontosabb piaci követelmény
  Mit jelent a minőség tervezése a termelés szemponjából?
  Mit jelent a minőség szabályozása a termelés szempontjából?
  Mit jelent a minőségbiztosítás a termelés szempontjából?
 A hatékonyság, mint a termelés legfontosabb követelménye
 Az állatvédelem, mint piaci kategória
 Ökológiai állattartás, biotermék-előállítás
 Néhány etológiai (viselkeclésbeli) jellemző

Tyúk

 Pecsenyecsirke (broiler vagy brojler) A naposcsibe
  A naposcsibe fogadása (betelepítés) 
 Hústermelés brojleristállóban
  A naposcsibe „elindítása”
  Az alomanyag
  A hőmérséklet
  Szállítás, kirakodás
  Telepítési sűrűség
  Az istálló levegőjének páratartalma
  Szellőztetés
  Világítás
  Takarmányozás
  Ivóvíz
 Néhány állat-egészségügyi járványvédelmi tanács
  Ha elkészült az állomány
  A pecsenyecsirke-előállításban részt vevő fajta,
ill. hibridek hazánkban
  Pecsenyecsirke családi szükségletre
  Néhány gondolat a bio-állattartásról, ezen belül a biobaromfihús
termelésről
 Tojótyúk. Arutojás- (étkezésitojás-) termelés
  A tojásképződés
  A tojástermelő képesség
    Genetikai háttér
    A tojástermelési periódus hossza (biológai év, perzisztencia)
    A tojástermelés intenzitása
    A hosszú szünetek hiánya
    Az ivarérés ideje
  A tojástermelést befolyásoló környezeti tényezők
    A fény szerepe
    A takarmány szerepe
    Az istállóldíma szerepe
    Egészségi állapot, kondíció
  A jó árutojás (étkezési tojás)
    A tojás tömege
    Sárgája—fehérje
    A tojás színe
    A tojáshéj szilárdsága
    A tojás alakja
    Vér- és húsfoltosság
    Tisztaság
    Beltartalmi hibák
  Zárt tartású, intenzív árutoj ás-termelés
    Tojástermelő (tojó típusú) fajták
    Javasolt tojóhibridek
    A tyúktartó épületekkel szemben támasztott fontosabb
követelmények
    A tyúktartás technológiai alaptípusai
      Mélyalmos tartás, mélyalmos—trágyaaknás tartás
      Ketreces tartás
    A tojóhibridek takarmányozása a tojóházakban
    Mesterséges vedletés
    Viselkedési rendellenességek az intenzív tartástechnológiákban
     A kórós viselkedésformák megelőzése „természetszerűbb”
iparszerűség
    Hagyományos tojástermelés
     Fajtakérdések
     Mikor vegyük a csibét vagy az előnevelt jércét?
     Tartásmódok
       Zárt tartás
       Világítási program
       Kifutós tartás Takarmányozás
     Tojásgyűjtés
    Biotojás-termelés
    Bioárutojás-termelés
  A járványvédelem néhány gyakorlati kérdése 
    A fertőző betegségek jellemzői 
    Vírus eredetű fertőző megbetegedések
     Nem specifikus megelőzés
     Specifikus megelőzés (vakcinázások)
     Baktériumok okozta fertőző betegségek

Pulyka

 Származás, általános jellemzők
 Hagyományos tartás
 Intenzív tartás 
  Hústermelő-képesség
    Növekedési erély 
    Húsformák
  Takarmányértékesítő képesség
  Életerő, egészségi állapot
  Vérmérséklet, rossz szokások
  A pulykatelep
    Istállók, ólak, nevelőházak
    Az istállók és az ólak előkészítése
    Betelepítés
      Hőmérséklet
      Világítás
      Szellőztetés
      Telepítési sűrűség
      Takarmányozás
  Fertőző betegségek elleni védekezés

Liba

 Fajtakérdések 
 Az árutermelés technológiája 
  Betelepítés előtti teendők 
  A libaistállók előkészítése
  Almozás
  A fogadóistállók felfűtése 
  Etetők, itatók behordása
 Betelepítés, előnevelés 
  Az előnevelő istállók szellőztetése
  Világítás
  Takarmányozás
  Az előnevelés folyamán előforduló leggyakoribb betegségek 
    Már elindulásunkat tönkreteheti a kelésgyengeség
    Az előnevelés „réme” a Derzsy-féle betegség 
    Az előnevelés higiéniai „indikátora” a tüdőpenész
 Utónevelés
  Intenzív utónevelés
  Félintenzív utónévelés
  Extenzív (külterjes) utónevelés
  Az utónevelés folyamán előforduló betegségek 
    Paratífusz, ami az emberre is veszélyes lehet
 Hús- és toll-liba 
  Tolltépés
    Baromfikolera, a felnőtt állományok legnagyobb gazdasági kárt okozó betegsége
 Májtermelés 
  Máj alapanyag-nevelés 
  Májliba (libatömés)
   A májlibák tartása
   Takarmány a tömés alatt
   A kíméletesebb tömés eszközei
   A tömés technológiája

Kacsa

 Fajtakérdések
  Mulardkacsa
  Kor és ivar szerinti elnevezések 
 Árutermelés
  Pecsenyekacsa-nevelés
    A naposkacsa fogadása. Előnevelés
    Utónevelés
      Beton úsztatócsatornás utónevelés
      Utónevelés természetes vízfelületen
      Halastavi utónevelés
      Szárazföldi utónevelés 
   A barbarie-kacsa tartása, nevelése, májtermelése 
   A pézsmaréce húshasznosítása
 Kacsa családi szükégletre, hagyományosan

Gyöngytyúk

 A gyöngytyúk változatai. Fajta 
  Kor és ivar szerinti elnevezések 
  A gyöngytyúk termelési tulajdonságai
    Hústermelés
    Szaporaság, tojástermelés
  A pecsenyegyöngyös nevelése 
    Zárt, intenzív nevelés
      A nevelőház előkészítése
      A napospipék fogadása. Előnevelés
      Utónevelés
   Atvétel, rakodás, szállítás

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Gazdasági állatok viselkedése - A baromfi viselkedése

Gazdasági állatok viselkedése - A baromfi viselkedése

A nagy hozamokra irányuló törekvés következtében az ember gyakran természetellenes környezeti feltételek közé kényszeríti a baromfit. Az ún. iparszerű tartás viszonyai között, szabályozott környezetben, nagy állománykoncentráció mellett, programozott termelési feltételek között maximális gépesítéssel folyik a magas színvonalú termék-előállítás. Az ilyen természetellenes tartási feltételek gyakran próbára teszik az állatok alkalmazkodó (adaptációs) képességét. Ezért vált napjaink egyik központi feladatává az a törekvés, hogy olyan állatjóléti tartásformákat alakítsunk ki, amelyek kielégítik az állatok biológiai igényét és megfelelnek a különböző baromfifajok, típusok és korcsoportok ökológiai szükségletének. Ehhez nyújt segítséget a kötet, amely a négy legfontosabb gazdasági baromfifajunk – tyúk, kacsa, liba, pulyka – életvitelét, szokásait, magatartásformáit, legfontosabb életjelenségeit és viselkedési repertoárját mutatja be.

Eredeti ár: 4 400 Ft
Kedvezményes ár: 3 520 Ft

Versenyképes brojlerhizlalás

Versenyképes brojlerhizlalás

A magyar élelmiszer-gazdaság beleértve a baromfiszektort is részese az európai globalizáció folyamatainak. A koncentráció és a nagy európai baromfis cégek terjeszkedése a jövőben is folytatódni fog, a kihívásokhoz pedig alkalmazkodnunk kell. Ehhez nem elég csak ismerni a globális trendeket, megfelelő stratégiával is kell rendelkeznünk, ha Magyarországon a baromfihús-termelés versenyképességét "rendbe akarjuk rakni". A brojlerhizlalás versenyképességének fenntarthatósága megköveteli a teljesítmények (fajlagos mutatók) állandó javítását. A brojlerfajták genetikai képessége és ez által teljesítménye évről évre javul. Ennek kiszolgálására egyre magasabb tudásszint, egyre finomabb technológiai szabályzás és menedzsment-támogatás szükséges. A sikeres brojlerhizlalás egyre inkább csapatmunka, amely nem nélkülözheti egy működőképes vertikális integráció támogatását sem. Ez a könyv ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy megmutassa, mely területeken, milyen eszközökkel lehet és kell feltárni a tartalékokat, javítani a hozamokat. Fontos célja, hogy rámutasson a korszerű tudás alkalmazása esetén a várható eredményekre, a kapcsolódó közgazdasági összefüggésekre, az ok-okozati összefüggések feltárására és azok megértésének fontosságára.

Eredeti ár: 13 830 Ft
Kedvezményes ár: 11 064 Ft

Versenyképes tojástermelés

Versenyképes tojástermelés

A tojás kezdetektől fogva az egyik olyan alapvető táplálékforrásunk, ami természetes formájában elérhető és hasznosítható. A XX. századra a baromfihús- és tojástermelés a világ élelmiszer-termelésének meghatározó ágazata lett, és ma már az emberiség állati eredetű fehérjefogyasztásának legnagyobb hányadát adja. Könyvünk elsősorban azoknak szól, akik az üzemmérettől és a vállalkozási formától függetlenül, de programozott termelési viszonyok között akarnak étkezési tojástermelést folytatni, és ehhez a munkához gazdálkodási, valamint baromfitartási szakismeretekre, technológiai ajánlásokra, összehasonlító modellszámításokra, ötletekre vagy tanácsra van szükségük. Őszintén reméljük, hogy a most kézben tartott, gyakorlatias szakkönyv felépítésével, ismeretanyagával és kézikönyv jellegével sokat tud majd segíteni és szívesen forgatott munka lesz minden tojástermelő számára.

Eredeti ár: 13 830 Ft
Kedvezményes ár: 11 064 Ft

A könyv témájához kapcsolódó Agrárium-profit cikkek:

Kezd telítődni a hazai tojáspiac

A vágócsirke 2010. 1–48. heti felvásárolt mennyisége 10%-kal nőtt, ugyanakkor élősúlyos termelői ára 2%-kal csökkent az előző évihez képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 17%-kal bővült december elejéig. Az étkezési tojás I–XI. havi értékesített mennyisége 6%-kal haladta meg az előző évit, csomagolóhelyi értékesítési ára ugyanakkor 4%-kal maradt el attól. A fokozatosan kialakuló túlkínálat következtében az ősz eleje óta mind a nagybani-, mind a fogyasztói piacokon stagnál a tojás ára. 

Változott a baromfikeltetők engedélyezése

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy rendeletmódosítással változtatott a baromfikeltető állomások engedélyezési és működési szabályozásán – közölte a Baromfi Terméktanács (BTT). A korrekció azt a célt szolgálja, hogy az előírások igazodjanak a tenyésztési hatóságként eljáró Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szervezeti átalakulásához. 

Magasabb lehet a kereslet 2011-ben, mint a termelés

Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 9%-kal nőtt 2010-ben, ára pedig egész évben növekvő tendenciát mutatott, ami folyamatos keresletre utal, lehetővé téve a termelőknek, hogy a költségek növekedését az átvételi árakban is elismertessék. A csirkehúsok belföldi értékesített mennyisége ugyan 14%-kal bővült 2010-ben, azonban a feldolgozói értékesítési árak 5–7% közötti mértékben maradtak el az egy évvel korábbitól. 

Van elég takarmány Magyarországon

Magyarországon elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre a takarmányozási igények kielégítésére. Ugyanez a helyzet Európában is. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a takarmányárak – világpiaci, európai és hazai szinten is - a korábbiakhoz és a kívánatoshoz képest magasak.  

Február végéig igényelhető az őshonos állatok támogatása

Már feladhatók a postára azok a kifizetési kérelmek, melyek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésének támogatására vonatkoznak. Az érintetteknek erre február 28-ig van lehetőségük. 

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu