Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Ökológiai szemléletű állatitermék-előállítás

Ökológiai szemléletű állatitermék-előállítás

Szerző: Dr. Radics László - Dr. Seregi János

Leírás: A könyvben bemutatott jogszabályi és rendelkezési fejezet segít a termékelőállításra irányuló kezdeti lépések megítélésében. A végső cél azonban a termék, a hús, a tej és a belőlük származó készítmények, azok feltételei, ízeik változatossága a piaci értékesítés módjai, lehetőségei. Ezért az élelmiszerbiztonsági alapjainak bemutatása mellett a recepteknek, az ökogasztronómiának is helyet szenteltünk.

Terjedelem: 477 oldal

ISBN: 9789639553323

Méret: A5

Súly: 430 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 4 500 Ft
Kedvezményes ár: 3 600 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: 7.5 Az átállás az ökológiai állattartásra Átállási időn azt az időszakot kell érteni, amely alatt az állatokat már az ökológiai előírások betartásával kell tartani, de az álla... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalom 1. Előszó 2. Fajok és fajták, sajátosságaik, tartásuk, tenyésztésük, gondozásuk, szaporításuk 2.1 Alapelvek 2.2 A szarvasmarha 2.2.1 Tejtermelő fajták  (kettős vagy vegy... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Tartalomjegyzék:

Tartalom


1. Előszó

2. Fajok és fajták, sajátosságaik, tartásuk, tenyésztésük, gondozásuk, szaporításuk
2.1 Alapelvek
2.2 A szarvasmarha
2.2.1 Tejtermelő fajták  (kettős vagy vegyes hasznosítású fajták)
2.2.2 Húshasznú szarvasmarha fajták
2.2.3 A szarvasmarha takarmányozása
2.2.4 Szarvasmarha tartástechnológia
2.3 A juh
2.3.1 A jelentősebb, az öko állattenyésztésben felhasználható, hazánkban előforduló fajták
2.3.2 Tartási és tenyésztési módok
2.3.3 Takarmányozás
2.3.4 A termékelőállítás lehetőségei
2.4 A kecske
2.4.1 Kecske származása
2.4.2 A hazai ökológiai tartásban szerepet játszó fajták
2.4.3 A kecske takarmányozása
2.5 A bivaly
1.1.1 Tartás – tenyésztés
2.5.2 Takarmányozás
2.5.3 Küllem, tulajdonságok, testméretek
2.5.4 Termékek
2.5.5 Állategészségügy
2.6 A ló
2.6.1 Jelentősebb hazai lófajtáink
2.7 A sertés
2.7.1 Sertésfajták
2.7.2 Tenyésztési eljárások az ökológiai sertéstenyésztésben
2.7.3 Ökológiai sertéstartás, tenyésztés, gondozás
2.7.4 Az ökológiai szemlélettel tartott sertés termelése, szaporítása
2.7.5 A sertés takarmányozása
2.7.6 A sertés legeltetése
2.8 A baromfiak
2.8.1 Baromfi fajok és fajták
2.8.2 A baromfiak szaporítása
2.8.3 A baromfiak tartása
2.8.4 Hústermelés
2.8.5 Szaporítás
2.9 Az ökológiai méhészet
2.9.1 Alapelv
2.9.2 Magyarországon honos méhfaj az Apis mellifera carnica
2.9.3 A méhcsalád összetétele
2.9.4 A méhcsalád élete
2.9.5 Méhlegelők Magyarországon
2.9.6 A méhészet elhelyezése
2.9.7 Méhészeti szempontból jelentős termesztett mezőgazdasági és kertészeti növények
2.9.8 Méhes megporzást igénylő szántóföldi és kertészeti kultúrák
2.9.9 Méhlegelő céljából vetett jó mézelő fajokból álló keverék
2.9.10 A Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program szerepe az ökológiai rendszerű méhészetek kialakításában
2.9.11 Méhegészségügy
2.9.12 Méhészeti termékek
2.9.13 A méhészet magyarországi helyzete
2.10 Ökológiai szemléletű haltermék előállítás
2.10.1 Bevezetés
2.10.2 Az ökológiai állattartásban szereplő halfajok
2.10.3 Ökológiai jellegű, de nemcsak őshonos fajokkal megvalósított haltenyésztés
2.10.4 Takarmányozás
2.10.5 Ökológiai haltenyésztés egyéb technológiai elemei
2.10.6 Ökológiai alapú haltenyésztés állategészségügye
2.10.7 Ökológiai haltenyésztésnek és feltételrendszerének ellenőrzése
2.10.8 Ökológiai alapú haltenyésztés marketingje
2.10.9 Ökológiai alapú haltenyésztés ökonómiája
2.11 Vadonélő állatfajok szerepe az ökológiai alapú állattenyésztésben
2.11.1 Zárttéri vadtenyésztés alapelvei
2.11.2 A vaddisznó tenyésztése
2.12 A házinyúl
2.12.1 Fajták
2.12.2 Tartási körülmények
2.12.3 Takarmányozás
2.12.4 Termékelőállítás
2.12.5 Állategészség-ügy
2.13 Ellenőrző kérdések

3. Az ökológiai szemléletű termék előállítás termelési feltételei
3.1 Épületek
3.1.1 Építőnyagok
3.1.2 Épületszerkezetek
3.1.3 Állattartó épületek elhelyezése, kialakítása, méretezése
3.1.4 Szarvasmarha tartás épületei és kifutói
3.1.5 Juh- és kecsketartás épületei és kifutói
3.1.6 Sertéstartás épületei
3.1.7 Lótartás épületei és kifutói
3.1.8 Baromfi tartás épületei és kifutói
3.1.9 Házinyúl tartás épületei és kifutói
3.1.10 Kiegészítő (járulékos) épületrészek, építmények
3.1.11 Ábrák
3.2 Gépek és eszközök
3.2.1 A legeltetés gépei és eszközei
3.2.2 A takarmánynövények betakarításának gépei
3.2.3 Takarmánytároló és tartósító berendezések
3.2.4 Az ökológiai takarmányozás gépei és eszközei
3.2.5 A trágyaeltávolítás gépei
3.2.6 A fejés gépei és a tejhűtés
3.3 Állatvédelem az ökológiai alapú állattenyésztésben
3.3.1 Bevezetés
3.3.2 Állattartás
3.3.3 Az állatszállítás
3.3.4 A vágóállat tartása és kímélete
3.4 Etológia
3.4.1 A domesztikáció hatása az állati viselkedésre
3.4.2 Érzékelés, tanulás
3.4.3 Területtel kapcsolatos és komfortviselkedés
3.4.4 A háziállatok szociális viselkedése
3.4.5 Az állatok táplálkozási viselkedése
3.4.6 A szaporodási viselkedés
3.4.7 Növendékállatok viselkedése
3.4.8 Abnormális viselkedésformák
3.4.9 Ember – állat kapcsolat
3.5 Ellenőrző kérdések

4. Takarmányozás
4.1 Alapelvek
4.2 Zöldtakarmányok
1.1.1 Egyszikű szántóföldi zöldtakarmányok
4.2.2 Pillangós szántóföldi zöldtakarmányok
4.2.3 Egyéb leveles szántóföldi takarmánynövények
4.2.4 Zöldtakarmány-keverékek
4.3 Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok
4.3.1 Burgonya (Solanum tuberosum)
4.3.2 Takarmányrépa (Beta vulgaris var. grassa)
4.3.3 Murokrépa (Daucus carota)
4.3.4 Tarlórépa (Brassica rapa var.rapifera)
4.3.5 Csicsóka (Helianthus tuberosus)
4.3.6 Cukorrépa (Beta vulgaris var.sacharifera)
4.3.7 Takarmánytök (Cucurbita maxima)
4.3.8 Görög- és sárgadinnye
4.3.9 Batáta vagy édesburgonya (Ipomoea batatas)
4.3.10 Manióka (Manihot esculenta)
4.4 Szénák, szénalisztek
4.5 Silózott takarmányok
4.6 Magvak, szemestakarmányok
4.6.1 Gabonamagvak
4.6.2 Hüvelyes magvak
4.6.3 Olajos magvak
4.7 Melléktermékek
4.7.1 Cséplési melléktermékek
4.7.2 Élelmiszeripari melléktermékek
4.8 Nem hagyományos takarmányok
4.8.1 Erdei fák termése
4.8.2 Növényi csirák
4.8.3 Fűszerek és gyógynövények
4.8.4 Gombatermesztés hulladékai
4.9 Ásványi eredetű takarmány-kiegészítő anyagok
4.10 Aminosavak
4.11 Takarmány-kiegészítők
4.11.1 Mikroelemek
4.11.2 Vitaminok
4.11.3 Enzimek
4.11.4 Mikroorganizmusok
4.11.5 Tartósítószerek
4.11.6 Gombakötő és mikotoxint semlegesítő anyagok
4.11.7 Kötőanyagok, tapadásgátló anyagok
4.12 A víz
4.13 Takarmányok eltartása, tárolása
4.13.1 Szénakészítés
4.13.2 Silózás
4.13.3 Szemestakarmányok eltartása
4.13.4 Gyökér-, gumós- és kabakos takarmányok eltartása
4.13.5 Szalma, szár eltartása
4.14 Ellenőrző kérdések

5. Az ökológiai alapú legeltetés és tartási módok, gyepgazdálkodás
5.1 Alapelvek
5.2 A gyep növényzete
5.2.1 Az ősgyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban
5.2.2 A telepített gyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban
5.3 A gazdasági állatok gyepigénye és az ökogyepek
5.4 Az ökogyep termesztése
5.4.1 A gyep telepítése és felülvetése
5.4.2 A telepítés agrotechnikája
5.4.3 Gyomszabályozás az ökológiai gyepeken
5.4.4 A gyep tápanyagellátásának ökológiai lehetőségei
5.5 A gyep termés képzése
5.5.1 A gyepalkotók hatása a termésképzésre
5.5.2 A legelő állat igénye  és a  gyep termésmegoszlás kapcsolata
5.6 Legelő használat, legeltetési módok
5.6.1 Terelgető, pásztoroló legeltetési formák
5.6.2 Adagoló legeltetési formák
5.7 Gazdasági állatok legeltetése
5.7.1 Szarvasmarha legeltetés
5.7.2 Juhok legeltetése
5.7.3 Kecske legeltetés
5.7.4 Sertés legeltetés
5.7.5 Lólegeltetés
5.8 Gyepszénakészítés
5.8.1 A lazaszéna készítés.
5.8.2 Bálázott- vagy tömörített- szénakészítés
5.8.3 A szénakészítés veszteségei
5.9 Tartósított gyeptakarmány készítés silózással
5.10 Ellenőrző kérdések

6. Az ökológiai alapú állattenyésztés, tartás állategészségügye
6.1 Alapelvek
6.1.1 Alternatív gyógymódok
6.2 Állathigiéniai követelmények
6.2.1 Környezeti tényezők és azok hatása az állati szervezetre
6.2.2 Járványvédelem
6.3 Az alapanyagelőállítás állategészségügye
1.1.1 A fontosabb fertőző állatbetegségek, a megelőzés és a védekezés
6.3.2 A nem fertőző eredetű állatbetegségek és a kezelésük lehetőségei
6.4 Ellenőrző kérdések

7. Az ökológiai állattartás és állati termék előállítás ellenőrzése, tanúsítása
7.1 Alapelvek
7.2 A magyar ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének rövid története
7.3 Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének története
7.3.1 A magyar ökológiai gazdálkodás szabályozása
7.4 Bejelentkezés az ökológiai gazdálkodás rendszerébe
7.5 Az átállás az ökológiai állattartásra
7.5.1 A takarmány-termő területek átállítása
7.5.2 Egyidejű átállás
7.5.3 Az állatok átállítása
7.6 Az állatok származása
7.7 A takarmányozás előírásainak értékelése a Magyarországi gyakorlatban
7.8 Az ökológiai állattartás állategészségügyi előírásai és értelmezésük az ellenőrzési rendszerben
7.9 Különbségek a szokványos és az ökológiai állattartás gyakorlatában, az állatok szállítása és jelölése
7.10 Az állatok épületekben és azon kívüli tartásának előírásai és azok érvényesülése az ökológiai gazdaságban.
7.10.1 Az emlősök tartásának előírásai
7.10.2 A baromfi tartásának előírásai
7.11 Az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó különleges adminisztratív intézkedések
7.12 Az állati termékfeldolgozás ellenőrzésének gyakorlata
1.1.1 A feldolgozó üzemekkel szembeni követelmények
7.12.2 Az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó előírások
7.13 Ellenőrzés és tanúsítás menete
7.14 Ellenőrző kérdések

8. Az ökológiai alapú állati termékek, előállításuk, forgalmazásuk
8.1 Alapelvek
8.1.1 Élelmiszer-biztonság
8.1.2 Tápérték
8.1.3 Érzékszervi és funkcionális tulajdonságok
8.1.4 Etikai követelmények
8.1.5 Feldolgozás
8.1.6 A gyártmányfejlesztés lehetőségei
8.1.7 Forgalmazás
8.1.8 Mezőgazdasági termékek jelölése
8.1.9 Több összetevőből álló, illetve feldolgozott termék jelölése
8.1.10 A hústermékek előállításának technológiai alapjai
8.1.11 A hús
8.1.12 Hőkezelt termékek
8.1.13 Füstölés
8.1.14 Szárazáruk
8.2 Az alapanyagok minősítése, minőségi feltételek
8.2.1 Alapelvek
8.2.2 Eredetvédelem
8.3 A tej
8.3.1 Alapelvek
8.3.2 A sajtok
8.3.3 A túró
8.3.4 A vaj
8.4 A hús és hústermékek
8.4.1 Marhahús
8.4.2 Juhhús
8.4.3 A kecskehús
8.4.4 Bivalyhús
8.4.5 Lóhús
8.4.6 Sertéshús
8.4.7 Baromfihús
8.5 A tej és a tejtermékek
8.5.1 Szarvasmarha
8.5.2 Juh
8.5.3 A kecsketej
8.6 Egyéb termékek
8.6.1 Tojás
8.6.2 Bőrök, prémek, gyapjú, szőr, trófeák
8.7 Ellenőrző kérdések

9. Az ökológiai alapú állattenyésztés marketingje
9.1 A fogyasztói magatartás változásai
9.2 Marketing alapfogalmak
9.2.1 A marketing definíciója…
9.2.2 Marketing stratégia
9.2.3 A marketing koncepció kifejlődése
9.2.4 Marketing célok – marketing terv
9.2.5 Megkülönböztető verseny előny
9.3 Termelési és piacrajutási költségek csökkentése
9.3.1 Tőkekoncentráció
9.3.2 Stratégiai partnerség
9.3.3 Koordináció, integráció
9.4 Magas piaci értéket képviselő termékek előállítása
9.4.1 Feldolgozottsági szint növelése
9.4.2 Minőségjavítás, minőségbiztosítás
9.5 Hatékony marketingeszközök az élelmiszerértékesítésben
9.5.1 Márka
9.5.2 Kereskedelmi márka
9.5.3 Cégnév vagy márkanév?
9.5.4 Védjegy
9.6 Direkt értékesítés falusi portákon
9.7 Ökoturizmus
9.8 Ellenőrző kérdések

10. Az ökológiai alapú állattenyésztés ökonómiája
10.1 Alapelvek
10.1.1 Motiváció, érdekeltség, ösztönzés
10.2 Közgazdasági sajátosságok
10.2.1 Hozam-ár-költség visszonyok
10.2.2 Erőforrások (munkaerő, föld, tőke)
10.2.3 Beruházás mutatói
10.3 Az ökológiai alapú állattenyésztő gazdaság üzleti terve, a döntés előkészítése
10.3.1 Az üzleti terv szerkezete
10.4 Ökológiai állattartó modelüzemek
10.4.1 Szarvasmarhatartó (-tenyésztő) gazdaság, húshasznú állattartás
10.4.2 Szarvasmarhatartó ökogazdaság, tejtermelő tehenészet
10.4.3 Juhtartó ökogazdaság
10.4.4 Sertéstartó ökogazdaság
10.4.5 Ökológiai tojástermelés
10.4.6 Ökológiai alapú húscsirke hizlalás
10.5 Ellenőrző kérdések

11. Függelék
11.1 Ökológia tartásra alkalmas, egyéb fajok és fajták
11.1.1 Galamb
11.1.2 Strucc
11.1.3 Emu
11.2 Ökogasztronómia
11.2.1 Alapelvek, az ökológiai alapú állati termékek humán-egészségügyi hatásai
11.2.2 Táplálkozási és élvezeti értéket befolyásoló tényezők:
11.2.3 Ellenőrző kérdések

12. Képek, mellékletek
12.1 Képek
12.2 Mellékletek

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Komposztálás

Komposztálás

A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben, régóta alkalmazott módszer a komposztálás. A mezőgazdasági tevékenységek során keletkező növényi hulladékok, ezzel az eljárással természetes, hasznos anyaggá válnak. A komposztálás a biogazdálkodás egyik alapvető eljárása, s mint ilyen, a környezettudatos mezőgazdasági termelés része. Hasznos olvasmány mindazoknak, akik tenni akarnak a környezetükért, használhatják gyakorló szakemberek, valamint a téma iránt érdeklődők egyaránt.

Eredeti ár: 2 900 Ft
Kedvezményes ár: 2 320 Ft

Ökológiai gazdálkodás II.

Ökológiai gazdálkodás II.

Az ökológiai gazdálkodás világszerte az egyetlen olyan ágazat a mezőgazdaságban, amely dinamikusan fejlődik. Termékeire mind nagyobb szükség van. Mondhatjuk azt is, korlátlan piac áll rendelkezésre. Mit jelent ily módon termelni, élni, gondolkodni, erre ad választ tankönyvünk. Miután ez az első ökológiai gazdálkodás tankönyv Magyarországon, nem fértünk bele a szűkre szabott keretekbe, ezért szükséges volt kettébontanunk a könyvet, hogy a lehető legtöbb információt, ismeretet át tudjuk adni olvasóinknak. Az egész gondolatmenet csak a következő könyvünk megjelenése után teljesedik ki. Ekkor ismerhetik meg a kertészeti ökotermelés, az ökoélelmiszer-feldolgozás, valamint az ökológiai gazdálkodás ökonómiai és marketingkérdéseit, az irodalomjegyzéket és névmutatót. Ekkor lesz teljes az ökológiai termelés elveinek megfelelő vertikumú, lehetőleg zárt ciklusú termelés.

Eredeti ár: 5 200 Ft
Kedvezményes ár: 4 160 Ft

Ökológiai gazdálkodás - Mestergazda

Ökológiai gazdálkodás - Mestergazda

Az ökológiai gazdálkodás kiterjed a szántóföldi növénytermesztésre, a gyepgazdálkodásra, az állattenyésztésre, a zöldség- és gyümölcstermesztésre, vagyis az egész mezôgazdasági termelésre a búzatermesztéstôl a bio méz elôállításig. A könyv arra törekszik, hogy mindezen ágazatok lehetôségeit, az ilyen termelés során elôállított termékeit, azok hasznosságát bemutassa az olvasóknak azzal a nem titkolt céllal és szándékkal, hogy e tevékenységekre termelôt, termékeik fogyasztására minél több pártoló fogyasztót szerezzen.

Eredeti ár: 3 400 Ft
Kedvezményes ár: 2 720 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu