Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

A baromfitartás gyakorlata

A baromfitartás gyakorlata

Szerző: Dr. Böő István

Leírás: A könyv a hagyományos termelés és az intenzív termék-előállítás gyakorlati kérdéseit egyaránt tárgyalja. A témakörök kialakításánál a gyakorló állatorvos szerző az évtizedes írásos és televíziós ismeretterjesztői munkája során kapott kérdéseket is figyelembe vette.

Terjedelem: 203 oldal

ISBN: 9789633562673

Méret: A5

Súly: 245 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 2 200 Ft
Kedvezményes ár: 1 760 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: Betelepítés, előnevelés Bármilyen legyen is később a liba hasznosítása, négyhetes koráig a nevelési tartási, takarmányozási, gondozási, egészségvédelmi követelményei azonosak. A... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalom Előszó Bevezetés Múlt, jelen, jövő Miért éppen baromfi? A minőség, mint legfontosabb piaci követelmény Mit jelent a minőség tervezése a termelés szemponjából? Mit... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Idézet a könyvből:

Betelepítés, előnevelés


Bármilyen legyen is később a liba hasznosítása, négyhetes koráig a nevelési tartási, takarmányozási, gondozási, egészségvédelmi követelményei azonosak.
A közhiedelem szerint a liba olyan igénytelen állat, hogy bárhol tartható. Ebben van némi igazság, kivéve az előnevelést, amely alatt későbbi sorsa eldőlhet. Az előnevelés nagy szakértelmet, gondosságot, pontosságot, lelkiismeretességet és jobb feltételeket igényel. Melyek ezek?
A kikelt naposlibát 24 órán (még jobb, ha 12 órán) belül az előzetesen már kitakarított, kimeszelt, fertőtlenített, bealmozott, felfűtött előnevelőben fogadjuk.
Csak egészséges, életerős naposlibákat vegyünk át! Ezek 100—140 grammos (de minimálisan 80 grammos), nyitott, élénk szemű, fényes pihéjű, zárt köldökű, élénk mozgású állatok.
A naposliba egészségi állapotát már a törzsállományokban meg kell alapozni. Bizonyos fertőző betegségek elleni prevenciós (megelőző) programokat be kell tartani! Pl. a Derzsy-féle betegség, más néven libainfluenza ellen a törzseket meghatározott időben vakcinázni kell. Ha a tenyészállomány védettségi szintje a titervizsgálatok alapján csökken, a naposlibákat a keltetőben Derzsy-féle betegség ellen szérumozni kell! Győződjünk meg az állatok biológiai állapotáról! (Keltetői igazolások!!)
Árutermelésünk már a termelés megkezdése előtt „eldőlhet”.
Az előnevelés három „réme” ugyanis:
— a kelésgyengeség,
— a Derzsy-féle betegség,
— és a tüdőpenész (l. később!).
A fogadási hőmérsékletekről már szóltunk, ezek egyhetes korig naponta 2—2 °C-kal csökkenthetők:
Teremfűtéskor:
1—3 napos korban 28—30 °C,
4—7 napos korban 26—28 °C a szükséges hőmérséklet.
Kombinált fűtéskor:
1—3 napos korban műanya alatt 32—34 °C, teremben 22 ÜC;
4—7 napos korban műanya alatt 30—32 C. teremben 20 °C szükséges.
A technológiában megadott hőmérsékleti értékek 1—2 °C-kal változhatnak aszerint is, hogy milyen az épület típusa, milyen a fűtési rendszer, milyen a csoportnagyság, téti vagy nyári nevelésről van-e szú stb.
A hőmérőket libamagasságban tegyük ki, bár azt, hogy az állatok jól érzik-e magukat, viselkedésükkel is jelzik, hiszen ha fáznak, összebújnak. Noha a fűtési megoldások számtalan változata ismert, ennek ellenére a megfelelő hőmérsékletet nehéz tartani. Sokan csak a termet fűtik fel, műanyákat nem használnak. Ez a módszer nem a legjobb, hiszen így a kislibák nincsenek kitéve váltakozó
hőmérsékleti hatásnak (terem—műanya), nem lesznek edzettek, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség kisebb, több a megfázás. A magas teremhőmérséklet általában kis páratartalommal jár együtt, kiszárad a légutak nyálkahártyája. Mások viszont — sokkal kevesebben — csak műanyákat alkalmaznak teremfűtés nélkül. Igaz, a mai energiaárak mellett pénzt takarítanak meg, de ez csak látszólagos spórolás, mert tömeges elhullás lehet a következménye.
A libának 3—4 hetes koráig nincs hőszabályozó képessége. Ezután tulajdonképpen már csak az esőtől, vihartól, tűző naptól kell megvédeni, de addig az összes környezeti tényező közül a hőmérséklet az egyik legfontosabb.
Legjobb a kombinált fűtés (műanya—terem).
Műanyák:
— elektromos műanya,
— infravörös-lámpa,
— gázinfra (talán ez a leggazdaságosabb).
A műanyákat 4—6 napig kartonpapírral vagy drótfonattal kerítjük körül. Egy műanya alá, ha az infra, maximum 150—200, ha elektromos műanya, maximum 300—500 db naposliba helyezhető, de figyelembe kell venni az épület alapterületét is.
A kielégítő mozgáshoz 2 m sugarú gyűrűre van szükség, a csoportokat már itt kell kialakítanunk, s a kialakított csoportokat az előnevelés alatt ajánlatos megtartani (így kevesebb lesz a csipkedés).
Jobb a kisebb csoportnagyság. Azonos telepítési sűrűség mellett a csoportlétszám csökkentésével a testömeg-gyarapodás javítható, emellett kisebb csoportokban jobb a tollasodás, kevesebb a viselkedési rendellenesség. Ideális lenne — a gyakorlatban kevéssé betartható — a 25-ös csoportnagyság.
A műanya alatti viselkedés egyértelműen jelzi a kislibák komfortérzetét. Ha a csoportok nagyobbak, az állatok összebújnak, nem elég a meleg; ha a műanya alól kihúzódnak, túl meleg van, ha a papírgyűrű szélén sok liba van, nagy a huzat, ha 3—5 db-os kis csoportokban vannak, akkor jól érzik magukat.
Bár a szakirodalom szerint 1 m2 alapterületre 8—10 naposliba tehető, a gyakorlatban ezt csak ritkán tartják be, nemegyszer ennek többszörösét teszik. Ha 1,5—2 hét után lehetőségünk van a terület tágítására, az nem okoz nagyobb bajt, hiszen a gazda szinte állandóan az állatok között van még ekkor, és összezsúfolódás esetén rögtön intézkedni tud. Egyébként is az a jó, ha az alapterületet mozgatható kerítésekkel rekeszekre osztjuk, egy-egy ilyen rekeszbe 500 napos állat kerülhet. Ez nemcsak a zsúfoltság elkerülését szolgálja, hanem megakadályozza a kislibák hirtelen fény, zaj, rágcsáló, vad okozta ijedelme miatti taposását, agyonnyomását. A zsúfolt elhelyezés háromhetes kor után érezteti hatását, ekkor a liba már 1,5 kg-os is lehet, s ha nincs elég területe, könnyebben benedvesedik a toll (megfázás, a „befülledt” libák egymást tépkedik).
Jobb módszer, ha a telepítési sűrűség megválasztásakor figyelembe vesszük az előnevelés időtartamát, azt, hogy egy- vagy kétfázisú-e az előnevelés, az épület állapotát és felszereltségét (szigeteltség, szellőzés stb.), valamint az állatok átlagos testtömegét.
A kora tavaszi hónapokban az előnevelés hosszabb (4—5 hetes), nyáron rövidebb (3—4 hetes).
Ha az épület szellőzése is jó. az alapterület 1 m2-ére 20 kg élőtömeget számolhatunk.
Figyelembe véve tehát azt, hogy a négyhetes lúd kb. 2—2,2 kg, a háromhetes 1,4—1,6 kg tömegű, 28 napos korig 8—10 db, 21 napos korig pedig 12 db naposlibát számolhatunk az alapterület 1 m2-ére. Korszerűtlen épületben persze ennél kevesebb, 7—8 db/m2 naposliba elhelyezése ajánlott.
Egyfázisos neveléskor, vagyis amikor az állomány a nevelés folyamán végig egy helyen marad, ennél kevesebb, mintegy 2,5—3 db liba/m2 ajánlott.
Jó számítás az is, amely szerint:
— kéthetes korig 8—10 db/m2,
— 3—5. hét között 5—6 db/m2,
— 6—7. héten 3,5—4 db/m2,
— 8. héttől 2,5—3 db/m2 a sűrűség.
A hőmérsékletigényről a 26. táblázat tájékoztat.

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Versenyképes brojlerhizlalás

Versenyképes brojlerhizlalás

A magyar élelmiszer-gazdaság beleértve a baromfiszektort is részese az európai globalizáció folyamatainak. A koncentráció és a nagy európai baromfis cégek terjeszkedése a jövőben is folytatódni fog, a kihívásokhoz pedig alkalmazkodnunk kell. Ehhez nem elég csak ismerni a globális trendeket, megfelelő stratégiával is kell rendelkeznünk, ha Magyarországon a baromfihús-termelés versenyképességét "rendbe akarjuk rakni". A brojlerhizlalás versenyképességének fenntarthatósága megköveteli a teljesítmények (fajlagos mutatók) állandó javítását. A brojlerfajták genetikai képessége és ez által teljesítménye évről évre javul. Ennek kiszolgálására egyre magasabb tudásszint, egyre finomabb technológiai szabályzás és menedzsment-támogatás szükséges. A sikeres brojlerhizlalás egyre inkább csapatmunka, amely nem nélkülözheti egy működőképes vertikális integráció támogatását sem. Ez a könyv ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy megmutassa, mely területeken, milyen eszközökkel lehet és kell feltárni a tartalékokat, javítani a hozamokat. Fontos célja, hogy rámutasson a korszerű tudás alkalmazása esetén a várható eredményekre, a kapcsolódó közgazdasági összefüggésekre, az ok-okozati összefüggések feltárására és azok megértésének fontosságára.

Eredeti ár: 13 830 Ft
Kedvezményes ár: 6 910 Ft

Versenyképes tojástermelés

Versenyképes tojástermelés

A tojás kezdetektől fogva az egyik olyan alapvető táplálékforrásunk, ami természetes formájában elérhető és hasznosítható. A XX. századra a baromfihús- és tojástermelés a világ élelmiszer-termelésének meghatározó ágazata lett, és ma már az emberiség állati eredetű fehérjefogyasztásának legnagyobb hányadát adja. Könyvünk elsősorban azoknak szól, akik az üzemmérettől és a vállalkozási formától függetlenül, de programozott termelési viszonyok között akarnak étkezési tojástermelést folytatni, és ehhez a munkához gazdálkodási, valamint baromfitartási szakismeretekre, technológiai ajánlásokra, összehasonlító modellszámításokra, ötletekre vagy tanácsra van szükségük. Őszintén reméljük, hogy a most kézben tartott, gyakorlatias szakkönyv felépítésével, ismeretanyagával és kézikönyv jellegével sokat tud majd segíteni és szívesen forgatott munka lesz minden tojástermelő számára.

Eredeti ár: 13 830 Ft
Kedvezményes ár: 6 915 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu