Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Méhészet

Méhészet

Szerző: Márton András

Leírás: A méhek szeretete mellett a méhész személyiségi jegyei közé kell tartoznia a szakértelemnek is, könyvünkkel ehhez szeretnénk hozzájárulni. A szerző bemutatja a méhészet növény állattani alapjait, méhész- egészségügyi ismereteket, méhészeti technológiát és a méhészeti anyag- és eszközismeretet.

Terjedelem: 106 oldal

ISBN: 9789639553996

Méret: A5

Súly: 140 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 4 000 Ft
Kedvezményes ár: 3 200 Ft
Megtakarítás: 20 %

Érdeklődjön email-ben!

Olvasson bele: A méhek fajtabélyegei Minden méhész feladata és érdeke a méhek nemesítése, a jó tulajdonságú családok tartása és továbbtenyésztése. Ennek egyik alapfeltétele a fajtaismeret. Alapos... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalomjegyzék Bevezető Méhészeti növény- és állattan A méhészkedés alapja a méhlegelő A mézelő méh jelentősége a termesztett növények beporzásával A méhek rendszertani he... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Idézet a könyvből:

A méhek fajtabélyegei

Minden méhész feladata és érdeke a méhek nemesítése, a jó tulajdonságú családok tartása és továbbtenyésztése. Ennek egyik alapfeltétele a fajtaismeret. Alaposan ismerni kell a fajtatiszta egyedek (és csoportok) külsejét és a rájuk jellemző természeti tulajdonságokat. A fajtabélyegeket legkönnyebben külső testi bélyegek alapján lehet felismerni. Ezek a bélyegek állandóak, a külső körülmények nem hatnak rájuk.
A legfontosabb vizsgált fajtabélyegek:
1. Test és testrészek mérete. A testhossz helyett a részek méretét használják:
a tor szélessége. a potrohgyűrűk mérete, a szipóka hossza, szárnyak és lábak méretei.
2. A szipóka hossza. Gazdasági kihatása van a nyelvhossznak, ennek alapján lehetséges és indokolt a kiválogatás.
3. A potroh színe. Az első, második ás harmadik potrohgyűrű színe világossárgától a feketéig váltakozhat. Igen sok az átmenet. (A kiválogatást nem lehet csak a színre alapozni!) A potroh páncéljának színe és mintázata nemcsak a fajták megkülönböztetésében segít, hanem elárulja azt is, hogy a család tagjai örökléstanilag mennyire egységesek.
4. Szőrövjelző. A 4 potrohgyűrűn levő szőröv szélességét a mögötte húzódó csupasz, fekete páncélszín szélességéhez viszonyítjuk.
5. Szárnyak mérete és erezete. A kubitális index a kubitális sejt két kijelölt erezetének viszonyszáma.
6. Egyéb adatokat is szoktak mérni: p1. a viasztükör alakját, a lábsarok (nieratarsus) szélességét, a szárny horgainak számát.


A mézelő méh számunkra legfontosabb fajtái

1. A Krajnai méh (Apis ne1lifeia carnica). A krajnai méhfajta származási központja a Balkán-félsziget északi peremétől az ausztriai Alpokig terjed. Ezeken az eltérő tájegységeken élő méhek a krajnai táj fajtái, ugyanannak a fajtának tagjai. Szipókájának hossza 6,4—6,8 mm közt váltakozik. A szőrövek szőrei rövidek és sűrűek, ez adja a szürke színt. Kitinpáncélja fekete. A kubitális index igen magas (2,0—5,0, középérték: 2,4—3,0).
A krajnai méh a legnyugodtabban, legszelídebben viselkedő méh. Ha a lépet kivesszük a kaptárból, a méhek nem futkosnak össze-vissza. A lép hosszú ideje szabadban tartható anélkül, hogy a méhek lemennének róla. Európának erősen szárazföldi éghajlatba átmenő részein alakult ki ez a méhfajta. Itt jellemző a szeles tél és gyors, rövid tavasz, meleg nyár. Ez a rapszodikus időváltozási jelleg rányomja bélyegét a méhekre is. Igen gyorsan reagálnak a környezet változásaira. Tipikusan a korai hordásokhoz alkalmazkodott fajta.
Fiasítását gyorsan felszaporítja. Az első virágpor begyűjtése a jel, s ettől kezdve alig van megállás. Ha nincs virágpor, a fiasítás leáll. Aránylag kis népességgel és mérsékelt élelemfogyasztással telel. Ősszel gyorsan lecsökken a népesség a telelő szintre. A túl nagyra maradt népesség nyugtalanul telel. A zord teleket is bírja. Szűk méhlakásban a gyors tavaszi fejlődés könnyen rajzóvá teszi a családot. Rajzó hajlamát hátrányos tulajdonságának tartják, azonban elhibázott szelekciós szempont volt és ma is az lenne gyenge rajzó hajlam alapján szelektálni a krajnait, hiszen a rajzó hajlam életrevalóságának a jele is lehet.
Tájékozódó képessége kitűnő, ezért ennél a méhfajtánál mérsékeltebb az eltájolás jelensége, amikor a szomszéd kaptárba tévednek a méhek. Rablásra nem különösen hajlamos. Propoliszgyűjtő és ragasztó tevékenysége nem erős. Építő hajlama normális. A mézessejteket barnán, „zsírosan” födi (a méz éri a viaszfödelet). A fiasítás betegségeivel szemben ellenálló.

2. Az olasz méh (Apis mellifera ligustica). Őshazája az olasz félsziget. A Földközi-tenger mellékének terméke: rövid, enyhe, nedves telekhez, száraz, hosszú hordású nyarakhoz alkalmazkodott. Hasonló éghajlaton jól teljesít. Hosszú telek és lassú, gyakran hullámzó tavaszok védtelenné teszik e méhet. Elterjedtségét tekintve a legnagyobb a földön. Ez lett bevitel következtében „Amerika méhe”. Ugy becézik, hogy „sárga méh”. Zömökebb, rövidebb, mint az európai sötét méh. Szipókájának hossza 6,3—6,6 mm. Nem csak a szőröv sárga, hanem a potrohgyűrű kitinje is világos. Egészen Sárga csoportjai is vannak, csak a potroh végén látszik kis fekete folt. Ezek az „arany” méhek. A heréken is látszanak a sárga szőrök.
A lépen meglehetősen nyugodtan viselkedik, bár nem mindig. Szelídnek mondható. Szokatlanul nagy a fiasító erélye. Kora tavasszal kezdi és ezt tartja egész szezonon keresztül, függetlenül attól, van-e élelem-utánpótlás vagy nincs. A rendkívül népes családok csodálatosan hordanak, különösen nyár közepén. Nem rajzó hajlamú.Északon nehéz kiteleltetni, mivel a tavasz későn jön, a család nagyon fiasít. ez kifárasztja a dolgozókat, nagy az elhullás, így a további fejlődés már vontatottá válik. Nyáron is veszélyben foroghat léte gyenge hordás esetén, a mértéktelen fiasítás felél mindent, a családot éhezés fenyegeti. Építő hajlamát ki szokták emelni. Különlegessége, hogy a lépes méz fedele csillogó fehér, ilyen Szép kiállítású lépes méz csak az olasz méhtől származhat.
Elevenségükből következhet túlzó hajlamuk a rablásra. Ez igen kellemetlen tulajdonságuk. Ha kaptárt nyitunk több méhfajta közelében, az elsőnek megjelenő szaglászó méh biztosan sárga olasz méh lesz. Tájékozódóképessége gyengébb, ezért könnyebben betéved idegen kaptárba, ha azok zárt sorban állnak.

3. A sötét európai méh (Apis n2ellifera mellifera). Eredeti hazája Észak-Európa, az Alpok nyugati lejtője, Közép-Oroszország. Az utóbbi évtizedekben jelentősége nagyot csökkent, gyengébb termelési tulajdonságai miatt. Néhány védett tájfajtától eltekintve mindenütt igyekeznek felcserélni főleg krajnaival, olasszal vagy kaukázusival.
Külseje nagyobb a többi európai méhnél, viszont szipókája rövidebb, csak 5,5—6,4 mm. Potroha széles. Kitinpáncélja egyöntetű, sötét, a 2. és 3. potrohgyűrűn néha sárga foltok fordulnak elő, de Sárga öv soha. Szőrzete hosszú, szőrövei keskenyek. A herék torán a szőrzet sötétbarna, néha fekete. Kubitális indexe kicsi: 1,3—2,1, középértéke: 1,5—1,7.
A szabadban könnyen támad. A lépen szaladgál. Tavasszal lassan fejlődik fel közepes erősségre. Őszre népesedik meg óriásira. Nagy családként telel át. Nem hajlamos a rablásra. Egyetlen csoportja kivétel ez alól: a németalföldi hangaméhek. Ezen a vidéken híres szaporítási mód volt a rajoztatás. A hajlam a keresztezés és kiválogatás eredménye. Az északi éghajlatot jól tűri, kitűnően telel. A fiasítás betegségei ellen kevéssé ellenálló. Az enyhe óceáni éghajlat hatása úgy mutatkozik meg rajta, hogy a fiasítás ütemével nem siet, tavasszal nagyon lassan fejlődik. Élelemtartalékaival gazdaságosan bánik, annyira nem éli fel, hogy elpusztuljon.

4. A kaukázusi méh (Apis rnelhfera eaucasica). Oshazája a Kaukázus hegységének zárt völgyei. Külsejében alig tér el a krajnai méhtől. Kitinpáncélja fekete. potrohának első gyűrűjén gyakran láthatók barna foltok, szőrzete tiszta szürke. A herék torszőrzete fekete. Szipókája hosszabb, a 7,2 mm-t is eléri. Kubitális indexe közepes.
Viselkedésére a nyugodtság és szelídség jellemző. A fiasítás nevelésében szapora. Erős családdá fejlődik, bár a csúcsot csak a nyár közepére éri el. Nem rajzó hajlamú. Híres a propoliszgyűjtő tevékenységéről. Ősszel általános, hogy leragasztja a kijárónyílást, csak kis rést hagy. Északi területeken gyengén kerül ki a télből, mert hajlamos a nozémára. Gyűjtő tevékenysége felülmúlja a sötét európai méhét. A mézet úgy fedi le, hogy viaszlemez érintkezik a mézzel, ezért nem fehér a lépes méz, hanem zsírszerű. Eltájolásra és rablásra is hajlamos.

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

A méhészmester könyve

A méhészmester könyve

A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja. Áttekinti a mézelő méh élettanát, a méhcsalád mint életközösség felépítését, tevékenységeit és képességeit, valamint a méhészeti termékek előállítását és a hozzájuk kapcsolódó munkákat. Fontos és napjainkban egyre aktuálisabb fejezete a műnek a méhbetegségek és méhkártevők felsorolása.

Eredeti ár: 2 900 Ft
Kedvezményes ár: 2 320 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei