Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

Ökológiai gazdálkodás

Ökológiai gazdálkodás

Szerző: Dr. Radics László

Leírás: ÚJRA KAPHATÓ! „Ökológiai gazdálkodáson a szintetikus műtrágya és a szintetikus növényvédő szer nélküli, a természetes biológiai ciklusokon, szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen alapuló gazdálkodási formát értjük.” Az ökológiai gazdálkodás világszerte az egyetlen olyan ágazat a mezőgazdaságban, amely dinamikusan fejlődik. Termékeire mind nagyobb szükség van. Mondhatjuk azt is, korlátlan piac áll rendelkezésre. Mit jelent ily módon termelni, élni, gondolkodni? Erre ad választ a könyv.

Terjedelem: 316 oldal

ISBN: 9789636573294

Méret: B5

Súly: 700 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 3 800 Ft
Kedvezményes ár: 3 040 Ft
Megtakarítás: 20 %

Olvasson bele: 4.1 Ökológiai gyümölcstermesztés 4.1.1 Az ökológiai gyümölcstermesztés helye és jelentősége Az ökológiai gyümölcstermesztés lehetséges színterei: - biogyümölcs-termesztés áru... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalom Előszó 1. Az ökológiai gazdálkodás általános kérdései 1.1. Az ökológiai gazdálkodás fogalma, helyzete a világon, Európában és hazánkban 1.1.1. Az ökológiai gazdálkod... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Idézet a könyvből:

4.1 Ökológiai gyümölcstermesztés

4.1.1 Az ökológiai gyümölcstermesztés helye és jelentősége

Az ökológiai gyümölcstermesztés lehetséges színterei:
- biogyümölcs-termesztés árutermelő kis- és nagyüzemekben,
- önellátó házikertekben, hobbikertekben,
- szórványgyümölcsösökben.

A gyümölcsnek nemcsak mint nagy biológiai értékű élelmiszernek — a biogyümölcs fokozottan az — van a nemzetgazdaságban fontos szerepe, hanem a gyümölcsfa, a gyümölcsös jelentős tájesztétikai tényező is. Ezek a funkciók a történelmi múltban is - meg nem fogalmazottan — mindig érvényesültek. Napjainkban az egészséges táplálkozásban egyre nő a gyümölcsfogyasztás szerepe és a szabadidő kulturált eltöltésében is fokozódik a házikertek, kertes családi otthonok iránti igény. A vidéki élet reneszánszát éljük, a falusi turizmus egyre nagyobb tömegeket mozgat. Az erdők alján, a mezei utak mentén álló szórvány gyümölcsösök, a családi házak és a hobbikertek gyümölcsfái jelentősen hozzájárulnak a táj szépségéhez virágzásuktól kezdve a csillogó gyümölcsökön át az őszi lombozat változatos színpompájáig. Mindez a szépség tiszta örömének és az egészség természetes forrásának élményét nyújtja. Ezeknek a színtereknek a fenntartása, megújítása, sőt bővítése fontos feladat a jövő számára, mert ezek az ökoszisztéma egyensúlyának őrzői, a megbomlott egyensúly helyreállításának kiindulópontjai lehetnek.
Az ökológiai gyümölcstermesztés a tárgyi hasznán kívül — természetidegen anyagoktól mentes, egészséges és kiváló fogyasztási értékű gyümölcs — üzenetet is hordoz. Ősi, de ma újra felfedezett életérzést sugall: vissza a természethez, az érintetlen természeti környezet és a tájképi szépségek megbecsüléséhez, és talán az előttünk élt nemzedékek nyugodtabb falusi életét is idézi.
Az ökológiai gyümölcstermesztés azonban egyik színtéren sem jelentheti a gyümölcsfák elhanyagolását, a termesztéstechnika teljes elhagyását. Vannak hazai és nemzetközileg is szabályozott előírások (lásd függelék), aamelyeket az eredményesség érdekében követnünk kell. Ezeket foglaljuk össze röviden a következőkben.

Az ökológiai gyümölcstermesztés előfeltételei:
- elkötelezettség;
- reális piacfelmérés (megtermelhető és eladható termékek, vevőkör);
- termőhelyi adottságok ismerete (a piaci igények mellett ezek döntik el, hogy mit és mennyit termelhetünk;
- a célok és a szükséges tennivalók pontos meghatározása;
- magas fokú szakértelem, folyamatos továbbképzés.
Jelen munka arra irányul, hogy az ökológiai szemléletű termesztés sajátos követelményeit és az alternatív termesztési eljárások alapjait bemutassa. Aki ökológiai gyümölcstermesztéshez kezd, nem nélkülözheti a termesztéstechnológia részletes megismerését megfelelő szakkönyvekből.

Ökológiai gyümölcstermesztés folytatható:
- új biogyümölcsös-ültetvény telepítésével,
- hagyományos technológiával kezelt ültetvény átállításával,
- bioházikertben,
- szórványgyümölcsösben.
Ezekhez az eltérő körülmények miatt különböző megoldások szükségesek, de az alapkoncepció azonos, amelyet összefoglalóan az új bioültetvény létesítése kapcsán ismertetünk. Az átállításról és a szórvány gyümölcsösről külön teszünk említést.
A biotermesztésben való részvétel feltételeit a 2/2000 FVM/KVM rendelet szabályozza. Ugyanez rögzíti azokat a talajtermékenységet fenntartó és fokozó, valamint növényvédő anyagokat, aamelyeket a biogyümölcs-termesztésben használni szabad. A bio minősítés megszerzéséhez három év ellenőrzött átállási időszak szükséges, amelynek rövidítésére csak speciális esetben — engedélyeztetés után — van lehetőség. Nemcsak a meglévő gyümölcsöst, hanem az új ültetvény területét is át kell állítani. A telepítés megkezdésekor, a Magyarországon akkreditált minősítő szervezettel (Biokontroll Kht) ellenőrzési szerződést kell kötni.

Új biogyümölcsös telepítése

A termőhely kiválasztása. Ökológiai gyümölcstermesztés számára alkalmas terület kiválasztásakor elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy a környezetből semmilyen természetidegen anyag ne szennyezhesse a területünket. A szomszédok felől sem műtrágya-bemosódás, sem növényvédőszer-átsodródás nem következhet be. A környéken olyan ipari üzem ne legyen, amely valamilyen módon szennyezhetné a területet vagy a növényzetet. Követelmény, hogy a talaj nehézfém-terheltsége ne lépje túl a környezetvédelmi hatóság által meghatározott, megengedett értéket.
Ökológiai gyümölcstermesztés csak olyan természeti adottságok között folytatható eredményesen, ahol a termeszteni kívánt faj (illetve fajta) igényei optimálisan kielégíthetők. Az ettől eltérő feltételrendszer javítása többletráfordításokat igényel, amelyek esetenként az ökológiai gazdálkodás előírásaival sem egyeztethetők össze. A termőhelyi alkalmasság elbírálása ezért az ökológiai gyümölcstermesztés alapkérdése, akár egy adott faj termesztéséhez keresünk megfelelő területet, akár az adott területünkhöz választunk megfelelő gyümölcs fajt ill. fajtát.
A termőhely kiválasztásakor a következő tényezőket kell figyelembe venni:
- éghajlati adottságok,
- domborzati viszonyok, kitettség,
- talaj adottságok.

Az egyes gyümölcsfajok éghajlati igényei

Fény. Fényigényes fajok: az őszibarack, a mandula, a kajszi, a málna, a dió. Az almánál fényigényesebb a körte, a szilva kevésbé fényigényes.
Árnyéktűrő fajok: a ribiszke, a szamóca, a köszméte, az áfonya, a mogyoró.

Hőmérséklet. A téli fagyokra érzékeny fajok: az őszibarack, a kajszi, a mandula, a körte, az alma. Ezek a fajok azokon a területeken nem termeszthetők, ahol az abszolút minimumok a –20 oC-ot rendszeresen elérik vagy a hőmérséklet tartósan –15 oC körül alakul.
A tavaszi fagyokkal szembeni érzékenység elsősorban a virágzási idővel függ össze. A korán virágzó fajok fagykockázata nagyobb, amely csökkenthető öntözéssel és fagyvédelmi füstöléssel (4.1. kép). A korai virágzási időcsoportba tartoznak: a mogyoró, a som, a mandula, a kajszi, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a dió. Később virágzók, ezért kisebb fagykockázatúak: a köszméte, a meggy, az alma, a szamóca, a szilva, a ribiszke, a birs, a berkenye, a naspolya, a málna, a szeder, a gesztenye.
Az egyes gyümölcsfajokon belül a fajták között jelentős fagyérzékenységbeli különbségek találhatók, ezért telepítés előtt fajták szintjén is vizsgálni kell a telepítési alkalmasságot.
A téli fagytűrés az egyes gyümölcsfajok téli mélynyugalmának hosszával van összefüggésben, ezért amennyiben egy adott faj esetében erre lehetőség van, a mi körülményeink között a hosszabb mélynyugalmú fajtákat kell választanunk. (1000 óra +7 oC fölött.). A rövid mélynyugalmú fajták enyhe januári napokon megkezdik vegetációjukat, és egy későbbi lehűléskor súlyosan károsodnak.
Melegigényes fajok a tenyészidőszakban legalább 3200 oC hőmérsékleti összeget kívánnak. Ezek: az őszibarack, a mandula, a kajszi és a Delicious fajtakörhöz tartozó almák. Közepesen melegigényes fajok: a körte, a birs, a cseresznye, a szeder, a berkenye, a dió, a gesztenye. Hűvös éghajlatot kedvelő fajok igénye nem haladja meg a 3100 oC hőmérsékleti összeget. Ilyenek: az alma legtöbb fajtája, a piros- és a feketeribiszke, az áfonya, a málna, a mogyoró. Közömbös hőigényű fajok: a szamóca, meggy, a naspolya, a som.

Vízigény. A nagy vízigényű fajok legalább 700–800 mm csapadékot kívánnak évente. Ilyenek az alma, a körte, a birs, a szilva, a szamóca, a málna, a szeder, a feketeribiszke, a dió. Ezek a fajok egyben a nagyobb páratartalmú, szélcsendes fekvéseket kedvelik.
A közepes vízigényű fajok évi 600 mm csapadékösszeget kívánnak. Ilyen a cseresznye, az őszibarack, a kajszi, a piros ribiszke, a köszméte, a berkenye.
A kis vízigényű fajok évi csapadék szükséglete 500 mm. Ilyenek a meggy, a mandula, a naspolya, a som.
A kis vízigény- és a szárazságtűrés nem azonos fogalmak. Azonos csoportba tartozó fajok eltérő módon viselik el az aszályt.
A jégverés, mint a csapadék egyik negatív formája súlyos károkat okoz, ezért új telepítésnél kerüljük a jégjárt területeket vagy jégvédő hálóval kell ellene védekeznünk.

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Komposztálás

Komposztálás

A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben, régóta alkalmazott módszer a komposztálás. A mezőgazdasági tevékenységek során keletkező növényi hulladékok, ezzel az eljárással természetes, hasznos anyaggá válnak. A komposztálás a biogazdálkodás egyik alapvető eljárása, s mint ilyen, a környezettudatos mezőgazdasági termelés része. Hasznos olvasmány mindazoknak, akik tenni akarnak a környezetükért, használhatják gyakorló szakemberek, valamint a téma iránt érdeklődők egyaránt.

Eredeti ár: 2 900 Ft
Kedvezményes ár: 2 320 Ft

Környezet, tudat, gazdálkodás

Környezet, tudat, gazdálkodás

Az emberiség civilizáltságának egyik legfajsúlyosabb elemévé vált a környezet fenntartása. A környezettudatos cselekvés ma már filozófiai felfogást, rendszert képez, bár a mindennapi gyakorlat, az ésszerű magatartásra rendre rácáfol. Ezért az egész piacgazdaság minden elemében keresni, érvényesíteni kell a kömyezettudatos magatartást. Ebben a könyvben két fiatal kutató doktor tesz bizonyságot az agrárgazdálkodástál a marketingig a környezettudatosságról, rámutatva a sikeres ás sikertelen kezdeményezésekre. A két szerző doktori értekezése más-más adatbázisból indult el, de megállapításaik, a környezettudatos magatartásról egy integrálható rendszerbe illeszkedett. Ebből a felismerésből fakadt a szerkesztői ambíció a két tehetséges kutató munkájának egyesítésére, közös elhatározásuk alapján. A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar dékánjaként a két szerző munkáját büszkén és meggyőződéssel ajánlom az olvasók szíves figyelmébe, bizonyára sorról sorra közelebb fognak jutni a környezettudatos szemlélethez, amelynek útján az bizonyára társadalmi erővé válik, mindnyájunk hasznára. Ez a könyv akár tankönyv is lehet, de nem kötelező olvasmány, hanem szemléletformáló a mai viszonyok között.

Eredeti ár: 3 300 Ft
Kedvezményes ár: 2 640 Ft

Ökológiai gazdálkodás II.

Ökológiai gazdálkodás II.

Az ökológiai gazdálkodás világszerte az egyetlen olyan ágazat a mezőgazdaságban, amely dinamikusan fejlődik. Termékeire mind nagyobb szükség van. Mondhatjuk azt is, korlátlan piac áll rendelkezésre. Mit jelent ily módon termelni, élni, gondolkodni, erre ad választ tankönyvünk. Miután ez az első ökológiai gazdálkodás tankönyv Magyarországon, nem fértünk bele a szűkre szabott keretekbe, ezért szükséges volt kettébontanunk a könyvet, hogy a lehető legtöbb információt, ismeretet át tudjuk adni olvasóinknak. Az egész gondolatmenet csak a következő könyvünk megjelenése után teljesedik ki. Ekkor ismerhetik meg a kertészeti ökotermelés, az ökoélelmiszer-feldolgozás, valamint az ökológiai gazdálkodás ökonómiai és marketingkérdéseit, az irodalomjegyzéket és névmutatót. Ekkor lesz teljes az ökológiai termelés elveinek megfelelő vertikumú, lehetőleg zárt ciklusú termelés.

Eredeti ár: 5 200 Ft
Kedvezményes ár: 4 160 Ft

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu