Keresés Könyvkategóriák Folyóiratok

A virágkötő mester könyve

A virágkötő mester könyve

Szerző: Szabó János

Leírás: ÚJRA KAPHATÓ! A kötet kezdő és gyakorló virágkötők számára egyaránt hasznos segédlet, összefoglalja a szakma legfontosabb tudnivalóit. Tematikájában megfelel a mestervizsga követelményeinek, így megkönnyíti a mesterlevél megszerzésére való felkészülést.

Terjedelem: 200 oldal

ISBN: 9789639736733

Méret: A5

Súly: 265 gramm

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház

Eredeti ár: 3 400 Ft
Kedvezményes ár: 2 720 Ft
Megtakarítás: 20 %

Olvasson bele: 18. Az esküvői virágkötészet hagyományos és modern alkotásai 18.1.4.1. Dekoratív stílus A kerek menyasszonyi csokrok és díszek (zárt, laza, biedermeier, struktúra, glamelie, rosamelie, l... Bővebben »

A könyv tartalomjegyzéke: Tartalom 1. Bevezető – a virágkötő szakma legmagasabb szintje 2. A virágkötészet és a virágkötészeti kultúra szerepe, jelentősége napjainkban 2.1. A virágkötészet szervezetei Mag... Bővebben »

Megosztás másokkal:

Idézet a könyvből:

18. Az esküvői virágkötészet hagyományos és modern alkotásai
18.1.4.1. Dekoratív stílus
A kerek menyasszonyi csokrok és díszek (zárt, laza, biedermeier, struktúra, glamelie, rosamelie, lilimelie, koszorú, gömb) a virágüzletekben a leggyakrabban megrendelt típusok; oka egyrészt a hagyomány, másrészt a leegyszerűsödött alak, harmadrészt ezek illenek a legjobban az esküvői ruhákhoz, talán még az ár is szerepet játszik, mert viszonyítva a többihez, olcsóbbak. Elkészítésük egyszerű, mert saját szárral megköthetők és tűzhetők is (zárt, laza, struktúra, biedermeier), illetve drótszárral készíthető a biedermeier és a sziromból összeállítottak, vagy a koszorú ragasztható. A kerek csokrok szára rövid. Mindenképpen kör alakú legyen a felülnézete, a benne lévő indák, hajtások, levelek, szalagok ezt kövessék, de ki is hajolhatnak belőle, ha a menyasszonyi ruha vonala ezt megengedi. Szemből nézve a szár és a felső félgömbszerű rész aránya 1:1. A felső rész optimális magassága a csokor teljes szélességének egyharmada legyen. A magasság a szélesség méretének feléig is elmehet, de ekkor már félgömb az alakja. Az anyagokat szorosan (zárt) és könnyedébben (laza) is elrendezhetjük, de a befoglaló formát tartsuk meg, ne legyen benne mélyebb és magasabb felület. Az alkotóelemeket úgy rendezzük el a nagyság, a szín és az alak figyelembevételével, hogy az optikai egyensúlyt megkapjuk. Az anyagok elosztásánál ügyeljünk arra, nehogy négyszögletes optikai megjelenése legyen, ezért kettes és négyes számú hangsúlyos elem ne legyen benne, de hármas, ötös, hatos, hetes már lehet. A csokor közepén lévő nagyobb, hangsúlyos virág megnöveli hatását. A kerek csokrok szimmetrikus felépítésűek. A kerek alakot levél- vagy textilmandzsettával, körbefutó szalaggal, indával, vagy más anyaggal tovább erősíthetjük. A kerek menyasszonyi csokrok általában rövid ruhához, de az empire és biedermeier stílusúak a hagyományos, széles, romantikus ruhákhoz is illenek.
A zárt felületű kerek csokorban a virágok szorosan egymás mellett, elszórtan állnak, nem képeznek csoportokat. A csokor egynemű virágokból is elkészíthető, akkor a mandzsetta mindenképpen szükséges. A félgömb alakú, azonos virágokból, általában rózsából álló csokor az empire forma.
A fellazított vagy laza felületű kerek csokrok esetében arra vigyázzunk, hogy csak a tömeget adó és kitöltő virágokat használjuk hozzá, a felfelé törekvő és a különleges vonalú virágokat ne tegyük bele. A tűzött kerek csokroknál először az alakot megadó végpont virágok kerüljenek bele, majd a köztük lévő területeket töltsük ki, így biztosan kerek lesz a csokor.
A biedermeier csokor egyértelműen a hagyományos, 1850-es évekből származó csokrot jelentse, a középvirággal és különböző virágokból álló örvökkel. Egyszerűbb tűzött technikával elkészíteni, de a hagyományos drótszáras módszerrel kecsesebb szárat kapunk. Igaz, a virágok így nem jutnak tartalék vízhez, de olyan szorosan állnak egymás mellett, hogy nem történik semmi bajuk az esküvő befejezéséig. Ajánlott a Clear Life spray használata. A mandzsetta mindenképpen szükséges, ahogy a csokorban lévő masnik és a kiomló textilszalag csíkok is, mert csak így lesz eredeti biedermeier.
A virág és zöld csoportokból álló kerek struktúra menyasszonyi csokor felülete zárt, de az egyes csoportok szintben elmozdulnak. A csoportokat levelekkel, fűszálakkal, textilszalaggal is elválaszthatjuk egymástól, így jobban előtűnnek az egyes szerkezeti elemek. Kötéssel és tűzött technikával is elkészíthetjük. Mandzsettát tehetünk hozzá, de masnit nem, mert a struktúrákat megzavarja.
A glamelie, a rosamelie és a lilimelie egyazon drótos technikával, vagy a fogvájó pálcikás módszerrel, illetve ragasztással készíthetők el. A csokor alapja egy adott virág (kardvirág - Gladiolus, rózsa - Rosa, liliom - Lilium) szirmaiból a kamélia (Camellia – kamélia, teacserje -idegen nyelven Camellie, Camelie ) virágjára hasonlító nagyobb, menyasszonyi csokor nagyságú virágot hozunk létre. Az új virág egyharmad olyan magas legyen, mint amilyen széles. Több virág szirmait nagyság szerint különválogatjuk, majd egyesével vagy kisebb csoportokban vékony, 0,5-ös zöld dróttal megerősítjük. Ez lesz a szára. Az összekötést a legkisebbekkel kezdjük, majd lefelé haladjunk az egyre nagyobb virágszirmok hozzádrótozásával. A végén szép nagy virágunk lesz, amihez mandzsettát készítsünk és finom, vékony szalagokkal díszítsük. A csokor drótszárát takarószalaggal és textilszalaggal tekerjük be. A ragasztásos technikánál kartonlapból, textíliával bevont kör alapot készítsünk. A csokor elkészítését körbe a nagy, külső szirmok felragasztásával kezdjük. Folyamatosan haladjunk befelé a minél kisebb szirmokkal, amíg a sűrűn felragasztott szirmok nem alkotnak virágot. Az előzőhöz hasonlóképpen díszíthetjük.
Kerek alakja miatt került ebbe a csoportba menyasszonyi koszorú, amit az ara a kezében, maga előtt tart. Az önmagába visszatérő kerek forma az örök szerelmet szimbolizálja az esküvői virágkötészetben. A kb. 25-30 cm külső átmérőjű koszorút fonással és szövéssel készítjük el. Könnyű, áttetsző, laza szerkezetű legyen, ami illik a menyasszonyi ruhához. Először a laza alapot fonjuk össze erősebb indából (Stephanotis floribunda - koszorúfutóka, Hoya carnosa - viaszvirág, Jasminum polyanthum - jázmin, Muehlenbeckia complexa - keserűporclián, stb.). Azután szőjük át vékonyabb hajtásokkal, díszítő kellékekkel, apró virágokkal (Hydrangea - hortenzia, Stephanotis, Lathyrus odoratus - illatos lednek, csokros rózsa, stb.). A könnyedséget a koszorú belső körének, a megszokottnál (1:1,6:1) nagyobbra (1:3:1) készítésével fokozhatjuk. A koszorútest minden részében egyenletes legyen, csak így kapunk kerek alakot. A gyengébb és erősebb virágok, zöldek ritmusos váltogatásával megnő a díszítő érték. Az élő anyagok vízellátását a koszorúba jól elrejtett, bedíszített fiolákkal vagy a virágszárak bevattázásával oldhatjuk meg. A masnit vagy más fajta szalagdíszítést a koszorú felső részén, a megfogásnál, vagy vele szemben alul helyezzük el. Oldalra ne kössünk díszítést.
A gömb csokor és dísz, a kerek esküvői díszek különös csoportja, amit, ha a menyasszony a kezében fog, akkor csokor, ha meg szalagon lóg, vagy tenyéren tartja, akkor dísz. A gömb csokor alkotóelemei egyenlő távolságra vannak a középponttól. A beáztatott, alul is rácsos Lady I tartóba először az alakot meghatározó virágokat tűzzük be, majd a köztes részeket töltsük ki. A tartó nyelét, fogóját takarjuk be, díszítsük fel előre. Füvekből, pálcákból hosszú, dróttal dekorált szárat is készíthetünk előre, mert a kész csokornál nehézkes már megtenni. Szalagot csak a tartó és a virággömb találkozásához tegyünk. A dísz elkészítésének módja egy kicsit más. Fogjunk egy, a csokor nagyságától függő méretű tűzőhab gömböt (7 vagy 9 cm), amibe szúrjunk be egy Oasis tüskét. A tüske lyukain keresztül, kétágú vastag hosszú drótot szúrjunk át. A tűzőhab gömb másik oldalán egy, a tűzőhab felé álló tüskén húzzuk át, amit a gömbbe nyomunk vissza. Ezután a drót két szálát összetekerve készítsünk egy hurkot, amihez a gömböt tartó szalagot rögzíthetjük. Fontos a két tüske használata, mert különben a drót átszakítja a tűzőhabot és leesik a dísz. A tüske helyett kicsi, keresztbe tett ágdarabokat is használhatunk. Áztassuk be a tűzőhabot, s valahová felfüggesztve, megkezdhetjük a virágok, zöldek betűzését. A kész virággömböt kívülről vékony indákkal, dekordróttal körbefoghatjuk, növelve a díszítő hatást.
Az ívelt menyasszonyi csokrot korábban angol vagy félhold alakú menyasszonyi csokornak neveztük. Az idők folyamán változott a technika, de a csokorforma megmaradt, s az összefoglaló név az „ívelt” lett. Mint egy híd vagy az esernyő íve, kell a csokor alakját megalkotnunk. Az ívek csokronként változhatnak, azaz laposabbak vagy meredekebb ívesek is lehetnek. Az arányok minden esetben érvényesüljenek. Az alkotóelemeket sűrűn és lazán is köthetjük. A laza elrendezésnél ügyeljünk arra, hogy az ívek felismerhetők legyenek. A nagyobbik ív kerüljön a menyasszony csokrot tartó kezének külső oldalára, ezért mindkét oldalt jól dolgozzuk ki. Az ívek a középső részből folyamatos átmenetet képezzenek egészen a csúcsig. A csokrot szimmetrikus és aszimmetrikus elrendezéssel is felépíthetjük, de dinamikusabb csokrot kapunk az aszimmetrikus módnál. Az aszimmetrikus ívelt csokor rövidebb szára az 5 egység, s a hosszabb a 8 egység. A csokor középső része 3 egység magas legyen. A nagyobb, nehezebb virágok a középső súlyponti részbe kerüljenek. Drótozásos, kötött és tűzött technikával is elkészíthető. A tömör csokor a hosszadalmas, drótos vagy drótos és vizes vattázott, jellegzetes angol menyasszonyi csokorkészítési móddal készül, amikor minden egyes apró alkotóelemet önmagában vagy kis csomókba szedve, vékony dróttal megdrótozzuk, bevattázzuk, vízbe mártjuk, takarószalaggal betekerjük, azaz szárat készítünk. Az íveknek megfelelő hosszúságú, vastagabb, takarószalaggal betekert drót alapra tekerjük rá az alkotóelemeket, a kis csomókat, majd ezt a két fél ívet rögzítjük egymáshoz. Végül a két ív közötti részt töltjük ki az előre feldrótozott virágokkal, csomókkal. A csokor alján látható drótokat, drótszárakat levelek ráragasztásával takarjuk el. Szalaggal, gyöngyökkel díszíthető. (Diana hercegnő menyasszonyi csokra is így készült.) A laza technikai megoldás, a kézben kötött csokroknál már ismertetett módon történik, hogy előre elkészítjük a keretet, amit kitöltünk virággal, zöldekkel, majd a spirálisan összerakott szárat egy helyen megkötjük. Ebben az alkotórészek saját mozgásformájuknak megfelelő helyre kerüljenek. Hasonlóképpen készíthetjük el a tűzött technikával is. Ebben az esetben a tűzőhab menyasszony csokor tartó a bázis, de könnyebb a dolgunk, ha az íveknek megfelelő keretet készítünk, s abba húzzuk be a virágokat. A rövid ívekkel készült csokrokat rövidebb ruhákhoz, s ahogy nyúlnak az ívek, ugyanúgy nőhet a menyasszonyi ruha hossza és szélessége is.
A cseppformájú csokor és toboz formájú dísz valójában két különböző, dekoratív, azaz főként szimmetrikus esküvői virágdísz, de alakjuk miatt kerültek egy csoportba. A szabályos zárt formában a virágok elrendezésével teremthetünk mozgalmasabb aszimmetriát. A fordított csepp alakú menyasszonyi csokornak felül van a gömbölyded része, s lefelé keskenyedik el. A második leggyakrabban forgalmazott csokorfajta. Talán romantikus alakja miatt kedvelik a menyasszonyok. Lehet tömör (drótozva, vattázva) és laza (kötött és tűzött) elrendezésű. A stílusból adódóan a virágokat a formának rendeljük alá, csupán kitöltő szerepet kapnak. Egy kerek csokorból indul ki a lefelé hajló, íves elem, ami akkor szép, ha a két rész között folyamatos az átmenet. A csokor teljes hossza 8 egység, a kerek rész szélessége 5 egység és oldalról nézve a magassága 3 egység. Alapértelmezésben a szár is 3 egység, hacsak nem találunk ki valamilyen látványos szár meghosszabbítást. A zárt cseppformájú csokor, a tömör ívelt csokor összeállítása szerint történik, csak a két ív helyett egyet készítünk, s az lefelé hajlik. A kézben kötött cseppformájú menyasszonyi csokor elkészítése komoly felkészültséget követel, mert egy spirálisan elrendezett szárú csokrot kell határozott alakra kötni. A csokor megkötését a leghosszabb szárú, lefelé hajló virágokkal kezdjük. Az alakra való hajlításához a megfogás helyénél a virágszárakat vastagabb (3-10-es) zöld dróttal meg kell erősíteni, majd takarószalaggal befedni. Még a rózsaszárak is a kívánt ívre hajlíthatók. A kisebb fejű virágok a csokor külső részeire, míg a nagyobbak egyre beljebb, a súlypont közelébe kerüljenek. Amikor elkészültünk a fő vonal összerakásával, akkor folytassuk az oldalvonalakkal és a kitöltő virágokkal. Csak a végén, amikor már minden alkotóelem a csokorban van, kössük össze. Dekoratív csokor, ezért szalaggal, dísztő kellékekkel gazdagíthatjuk. A csokorszár tartsa meg a spirális, kicsit szélesebb elrendezést, mert ha összefogjuk a szárat, akkor a szépen megkötött csokor is megváltozik, összeugrik, elveszti a csepp alakot. Tűzött technikával is megoldható a csokor elkészítése. A beáztatott csokortartó szárrészét fedjük be, díszítsük fel. A csokrot a leghosszabb szárú virágokkal kezdjük, hogy a virág szárvégét megdrótozzuk, a drótot a tűzőhabon átszúrjuk, majd a hab másik oldalán a műanyag rácsra a levágott drótvéget visszahajtjuk. Így biztosan nem esnek ki a virágok, zöldek. Ügyeljünk arra, hogy a virág szára a tűzőhabban legyen, ne húzzuk túl rajta. A csokortartót úgy fogassuk be az állványba, ahogy a menyasszonynak tartania kell, mert erre a formára készítjük a csokrot is. Ezután a szélső és magassági pontjai következzenek, majd a már ismert módon az alakzat kitöltése. Szintén díszíthető típus. A cseppformájú csokrok hosszú, keskeny szabású ruhákhoz ajánlottak, de ha a csokrot szélesebbre és hosszabbra készítjük, akkor a terebélyes esküvői ruhákhoz is illik.
A toboz formájú díszt is fordítva kell néznünk, ha szeretnénk megnevezni az alakját. Valójában egy fordított kúp, ami felül gömbben végződik, nagyon hasonlít a cseppformájú csokorhoz, de a virágok teljesen körben vannak. A technikai megvalósítása a gömb díszhez hasonlít. Ugyanúgy készítsük elő a gömb tűzőhabot vagy a nyelétől megfosztott rácsos menyasszony csokor tartót (mikrofon), de a lefelé eső részre olyan hosszú zsinórt erősítsünk, amilyen hosszú toboz díszt szeretnénk. Alaphelyzetben a toboz hosszúságának (8) mindösszesen 1/3-ad része legyen a felső rész átmérője (3), mert tömör, és így válik kecsessé. A hosszanti méret növelésével a gömb rész átmérője ne arányosan növekedjen, mert nagyon széles lesz. A hosszú zsinóron a dísz megkötését úgy kezdjük el, mintha tekercsdróttal tömör girlandot kötnénk, majd felfelé haladva folyamatosan szélesítsük. Jó szorosan kössük meg a girland részt, nehogy az esküvő közben széthulljon, ezért ajánlatos időközönként megkötni, majd új szállal ugyanonnan folytatni, elkerülve a teljes lebomlást. Amikor elérjük a tűzőhab gömb alját, ugyanazokkal az anyagokkal folytassuk a gömb rész betűzését, kialakítását, mint amiből a kiszélesedő girland készült. A girland rész és a tűzött rész között szép, folyamatos átmenet legyen. Ne készítsünk túl nehéz tobozt, mert a menyasszonynak fárasztó egész nap tartani. Külön ne díszítsük, elegendő a felső tartó rész dekorálása, ahová vékony szalaggal betekert gyűrűt, díszes gömböt tehetünk, hogy könnyebb legyen tartani. Romantikus ruhákhoz illik a legjobban.
Vízesés, zuhatag (kaszkád), muff, stóla, uszály esküvői díszt külön megbeszélés alapján készítünk, egyáltalán nem a mindennapi rendelések sorába tartoznak, de a mesternek mindent ismernie kell.
A vízesés csokor a könnyedén, lazán leomló virág és indatömeg látványáról kapta nevét. A fentről folyamatosan folyó víztömeg képe jelenik meg az egymást követő virágok és zöldek folyamatában. A menyasszonyi dísz születése a XIX. század második felére tehető, s mindvégig kitartott, virágkorát az 1920-as, 1930-as években élte, de az 1980-as évek végén visszatért a porondra. Az elölről kissé a cseppformájú menyasszonyi csokorra hasonlító szimmetrikus összeállítás arányaiban és méreteiben nagyobb annál, ezért eredeti szárral (drótozott) kézben kötjük meg. A csokor széle nem zárt, de mégis határozott alakot mutat. A csokor felső részéből szép átmenettel menjünk az alsó csúcsig. A nagyobb virágok felülre, a megfogás helyéhez kerüljenek, minél lejjebb megyünk annál kisebb virágok, bimbók következzenek. A sok virág és zöld miatt menyasszonyi csokor tartóba nem tűzhető. A cseppformájú csokornál megismert technikával készítsük el, kivétel, hogy a csokor kötése közben hosszú indákat, zöldeket és szalagokat is kössünk bele. Jellemző virágai: rózsa, liliom, frézia, lizike, illatos lednek, fátyolvirág, de a modern kivitelezéshez bármilyen virág felhasználható. Hosszú zöldek töltik ki a csokrot, amiket manapság díszítő kellékekkel is pótolhatunk: aszparáguszok (setaceus, sprengeri, plumosus, asparagoides), borostyán, koszorúfutóka, Rhipsalis, stb. Nagy szerepet kapnak a fűzött kellékek, a gyöngysorok, tüllcsíkok, a szatén szalagok és minden más leomló kellék. A csokor szárát egy helyen kössük meg, mert az összefogott szár, bármennyire is megdrótoztuk a virágokat, összehúzza a csokrot. A csokor befejezéseként nagyobb levélből vagy textíliából készítsünk mandzsettát. Sajnos, a sok alapanyag miatt viszonylag nehéz csokor, ezért jól gondoljuk meg, milyen nagyságút készítünk. Lehet, hogy a vastagabb szárú virágokat csak drótszárral lehet a csokorba tennünk.
A zuhatag vagy kaszkád csokrok esetében, mint a természetben, a víz egy-egy kősziklán vagy a barokk kertben épített lépcsőfokon megtörve omlik alá. A csokorban a virágok is ezt a lépcsőzetes mozgást kövessék. Elkészítése megegyezik a vízesés csokor összeállításával, de a dekoráció is kövesse a lépcsőzetes lejövetelt.
A hideg téli napok kedvelt kézmelegítője a hölgyek számára az állatprémből készült muff. A muff esküvői dísz alapja egy általunk készített henger (kartonpapír, drótháló), amiről a virágok előre leomlanak. Keskeny esküvői dísz, amelyben az unalmas folyamatot a virágok méreteinek ritmusos váltakoztatásával tehetjük izgalmassá. Készítsünk egy, de maximum két kézfejnyi széles kartonpapír vagy csirkeháló hengert, amibe a kéz könnyen belefér, de nem is túl laza, nehogy a virágok súlyától előrebukjon. Ezt különben megakadályozhatjuk, ha szalaggal bevont drótból ujjtartót szerkesztünk rá, amibe a menyasszony bedugja az ujját, és kényelmesen megtarthatja a díszt. Mindkét változat belsejét széles textilszalaggal béleljük ki. Ha a csirkehálót használjuk, akkor ne csak a henger méretét vágjuk le, hanem egyben a lelógó részt is, mert szerves eleme lesz. Erre ragasztjuk majd a virágokat. A hengeres részbe a csirkeháló négyzetes rácsszerkezetébe, egészen az alsó végéig, fűzzünk fűszálakat, hosszabb leveleket, selyem szalagot, más kiegészítő kelléket. Ez lesz az alap, amire a virágokat, indákat ragaszthatjuk, vagy vékony (0.25-0.30) arany, ezüst vagy bronz-színű dróttal feldrótozhatjuk. A virágfejek szárvégét mártsuk meleg viaszba, hogy lezárjuk, de a Clear Life sprayt is használhatjuk. A másik megoldásnál a papírhengert vonjuk be textíliával vagy levelekkel (nyuszifül, borostyán, macifű), és szerkesszünk hozzá valamilyen hálós anyagból leomló részt is, amibe a virágokat befűzhetjük, illetve ráragaszthatjuk. A dísz hosszú, egyenes vonalú menyasszonyi ruhához illik.
A stóla valójában egy vállra vethető hosszúkás női kendő, amit a virágkötészetben, mint stóla esküvői díszt, vékony virág girlanddal, füzérrel oldunk meg. Lazán, egymásba átfűzött vékony indákból állítsunk össze egy keskeny girlandot, amit drótozzunk és ragasszunk rá egy szélesebb textilszalagból és tüllből készített stólára. A menyasszonyhoz csak a textiles rész érjen! A virágokat és a kiegészítőket a girlandba fűzzük bele. Szép szaténszalagokkal díszíthetjük. Nagyon stabilra készítsük, mert a menyasszony a vállára veti, vagy húzza maga után, tehát komoly próbának teszi ki. Kecses, elegáns dísz, ami romantikus ruhához való.
Az uszály, hajó által vontatott motor nélküli hajó. A virágkötészetben azt nevezzük uszály dísznek, amikor a menyasszony maga után húz egy elkeskenyedő girlandot, egy keskeny, hosszú kúp alakú virágdíszt, egy szélesebb, virággal leragasztott fátyolszerű anyagot vagy egy hosszú dekordrót szálakra fűzött köteget. A lényege, hogy olyan hosszúra készítsük, amit a menyasszony maga után húzhat, ezért törékeny virágok ne legyenek benne. Nem lehet rövidebb 1.5 méternél. Kecsessége megőrzése érdekében a menyasszony kezénél lévő legszélesebb rész se legyen 15 centiméternél szélesebb. Az egész díszt organza vagy tüll burokba tegyük, így kevésbé sérül. Egyenes vonalú menyasszonyi ruhával viselhető dísz.
Az esküvői díszek közül a jogar, a tölcsér és az orsó a különleges csoportba tartoznak. A jogar dísz, a mai esküvőkön a szerelem uralkodását szimbolizálja. Elegáns megjelenésű, könnyen kézben tartható. A gömbdísznél négyszer, hatszor hosszabb rúd végén helyezkedik el a gömb alakú virágdísz. A rudat díszítsük fel szalagokkal, gyöngyfüzérekkel és szép zsinórokkal, hogy a gazdagságot sugározza. A gömb alakot menyasszonyi csokor tartóba készítsük. Sokféle dekorációs elemmel gazdagíthatjuk. Igazi, nemes, uralkodói jelkép lesz. A rúd, a virág- vagy a levélgömbön átmehet, ekkor a gömb feletti része a gömb alatti rész 1/3 legyen. Természetesen mindkét rúdrészt külön-külön impozánsan díszítsük. Apróság, de ügyeljünk a díszített rúd és a jogar gömbjének virágainak színharmóniájára. A tölcsér alakú menyasszonyi dísz előre gyártott műanyag vagy fóliával bélelt papír tölcsérbe készül. Külsejét díszítéssel tegyük ünnepivé. A tölcsérbe vizes menyasszonyi csokor tartót rögzítsünk (ragasztással vagy drótozással), s a virágokat, zöldeket ebbe tűzzük. Az esküvői díszben felfelé ne álljanak virágok, inkább a tölcsért töltsék ki, valamint lefelé omoljanak. Gyöngyben végződő, könnyed organza szalagokkal lazíthatjuk. Az orsó alakú esküvői dísz hasonlít a jogarhoz, de alakja hosszúkás, amit a folyamatosan egymásra tekert dekordrótokkal és indákkal kapunk meg. A virágokat egy-egy dróttekerés közben rakjuk be, így a dróttal rögzíthetők. A lazán tekert drót adja az orsó alakját, amelyben a virágok, levelek, indák víz nélkül vannak, tehát érdemes a Clear Life sprayt használni. A bot végét gyönggyel dekoráljuk. Az orsó a bot felső egyharmadán helyezkedjen el, amit még külön, vékony, lelógó szatén szalaggal díszítsünk.

Ebben a kategóriában ajánlott további könyveink:

Vissza a főoldalra »

Kosár

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés A kategória legkedveltebb könyvei
Könyv webáruház - Vevő pont.

Kiadónk a VEVŐPONT hálózat tagja www.vevopont.hu

Agrárbázis

www.agrarbazis.hu